Bighorn Sheep Facts: Životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Iako postoje mnoge podvrste, Bighorn ovce su jedna od samo dvije vrste planinskih ovaca koje se nalaze samo u Sjevernoj Americi. Ovnovi (mužjaci) mogu narasti na duljinu od 5 do 3 inča i 6 stopa (160 i 180 centimetara) od nosa do stražnjice, dok su ovce obično manje, na dužini od oko 150 metara. Mužjaci ovaca bighorn mogu težiti čak do 127 kilograma, s tim da rogovi imaju težinu do 31 kilogram (14 kilograma). I ovnovi i ovce imaju rogove, iako su rogovi ovnova veći i zakrivljeniji, dosežu dužinu do 30 inča (76 centimetara), a opseg krivulje je do 15 inča (18 centimetara). Rag ovna može poslužiti kao dijagnostička značajka za određivanje dobi, podvrste, zdravlja, pa čak i životne povijesti životinje.

Dijeta

Bighorn ovce su biljojedi i dnevne, što znači da su uglavnom aktivni tijekom dana. Njihova prehrana može varirati ovisno o godišnjem dobu i staništu svake podvrste. Tijekom godišnjih doba s obiljem hrane, ovce će se hraniti travama, forbovima i šašima. Zatim, u oštrijim sezonama kao što je zima, ovce će provoditi više vremena pregledavajući i hraniti se jačim drvenastim biljkama poput zečje četke. U podvrsta koje žive u pustinjama, Bighorn ovce će jesti četkaste biljke i kaktuse, i oni će dobiti većinu svoje vlage kroz hranu, iako će i dalje putovati u rupe za zalijevanje jednom u nekoliko dana.

Stanište i domet

Rasprostranjena diljem Sjeverne Amerike, Bighorn ovce mogu se naći u zapadnim provincijama Britanske Kolumbije i Alberte u Kanadi, u zapadnim i središnjim državama Sjedinjenih Država, te u sjeverozapadnim državama Meksika. Iako se Bighorn ovce smatraju vrstom "najmanje zabrinutosti" Međunarodne unije za očuvanje crvenog popisa ugroženih vrsta prirode, postoji nekoliko populacija i podvrsta koje su zapravo ugrožene, iako je njihova ukupna populacija stabilna, s više od 15 000 samo u Kanadi. Prijetnje koje redovno suočavaju ovce Bighorn uključuju lov (koji može štetiti stanovništvu kao cjelini, što obično rezultira smrću dominantnih mužjaka za uzgoj), gubitak staništa i domaću stoku, budući da se potonji natječu za hranu i šire bolesti poput bolesti dišnog sustava.

Ponašanje

Bighorn ovce su društvene životinje koje žive u stadima. Ovce i janjad obično žive u većim stadima do 20 jedinki, a ovnovi žive u manjim skupinama od 2 do 5. Tijekom zime, ovce se mogu udružiti kako bi formirale još veće stado do 100 jedinki. Ovnovi i ovce će živjeti odvojeno većinu godine, sve dok se ne dogodi sezona parenja. Bighorn ovce mogu se kretati do 15 milja na sat (24 kilometara na sat) dok se penju na planinske padine. Svojom izvanrednom pouzdanošću mogu upotrijebiti izbočine širine najviše 2 inča (5 centimetara) kao uporište za skakanje s jedne platforme na drugu, sve do 6 metara daleko, bez problema.

Reprodukcija

U jesen, ovnovi počinju natjecati jedni protiv drugih za pravo na razmnožavanje ovaca tako što se naplaćuju jedni na druge, često dosežući brzinu od preko 20 milja na sat (32 kilometra na sat) u tom procesu. Ova natjecanja mogu trajati 24 sata dok jedan od muškaraca ne popusti, što je obično mlađi s manjim rogovima. Bighorn ovce nisu monogamne, a ženka će prihvatiti nekoliko ovnova u danom ciklusu estrusa (kada je "u toplini"). Razdoblje trudnoće ovce traje od 5 do 6 mjeseci, nakon čega će se u proljeće roditi 1 do 2 janjca. Ženska jagnjad ostat će s majčinim stadima, a mužjaci će napustiti grupu kada budu u dobi od 2 do 4 godine kako bi se pridružili stadu ovnova.

Preporučeno

Najpopularniji službeni jezici svijeta
2019
Život u arapskoj pustinji: što životinje ovdje žive?
2019
Kada će Sunce umrijeti?
2019