Black-Tailed Prairie Dog: Životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Crni repovi psi ( Cynomys ludovicianus ) su članovi obitelji Vjeverica, Sciuridae . Osnovna značajka ove obiteljske skupine je ta što su oni glodavci mali do srednji, a uključuju i vjeverice. Nalaze se preko Velikih nizina koje pokrivaju Sjevernu Ameriku od Meksika do Kanade. Crno-repovi prerijski psi, kao što i njihovo ime aludira, imaju crne repove, kao i preplanula tijela s svjetlijim donjim čvorovima. Njihova duljina se kreće od 14 do 17 inča kao odrasli, sa zrelom težinom u rasponu od 1, 5 do 3 funte. Nema jakih karakteristika koje bi razlikovale spolove, iako su muškarci općenito teži od ženki. Njihovi se kaputi ljevaju dva puta godišnje kada se godišnja doba mijenjaju, a ljetni kaputi su lakši od zimskih.

Dijeta

Crni repovi prerijski psi spadaju u najizdržljivije ljude u kraljevstvu životinja. Vrlo su posebni u fazama u kojima jedu različite biljke i prilagođavaju svoju prehranu promjeni godišnjih doba. Zimi rijetko odlaze iz svojih podzemnih jazbinica, tako da u to vrijeme više vole objedovati na podzemnim korijenima. Tijekom ljetnih mjeseci, većina njihove prehrane sastoji se od različitih trava. Dobivene su i velike količine hidratacije iz biljaka, osobito iz ravnica bodljikavih krušaka. Trava biljke čine najveći dio njihove prehrane, dopunjene sjemenkama, korijenima i insektima poput skakavaca.

Stanište i domet

Njihov status očuvanja navodi ih se kao vrstu "najmanje zabrinutosti", što znači da su na vrlo zdravoj populacijskoj razini. Crni repovi prerijski psi koristili su se u mnogo više Sjeverne Amerike nego danas, od Meksika do Kanade. I dalje se mogu naći u Meksiku, SAD-u i Kanadi, iako je njihova populacija mnogo manja, a njihova staništa fragmentirana. Budući da su njihova staništa travnjaci koji se koriste za uzgoj, pretrpjeli su mnogo uništenja staništa. Oni žive u prerijama koje se protežu preko zapadne polovice kontinenta, čineći svoje domove podzemnim. Vjerojatno je zbog toga važno da imaju ravnu površinu iznad njih da služe kao njihovi krovovi. Najveća prijetnja za prerijske pse je uništavanje njihovih staništa koje treba prenamijeniti za uporabu na farmi. Smatraju se ključnom vrstom jer igraju tako važnu ulogu unutar svojih ekosustava. Njihove jazbine pružaju dom raznim vrstama drugih životinja, uključujući crne stopice, crvene sove i tigrove salamandere. Mnoge različite vrste računaju na njih kao važan izvor hrane kako bi zadržale stabilnost svoje populacije. Ti grabežljivci uključuju kojote, orlove i iste vrste crnoga stopala koje dijele svoj dom s njima.

Ponašanje

Glodavci su poznati po svojim razigranim i znatiželjnim osobnostima, a crni repovi prerijski psi nisu iznimka. Oni su vrlo društvene i ljubazne životinje, žive u obiteljskim jedinicama koje se nazivaju coterije, koje obično čine jedan mužjak, par ženki i njihovo potomstvo. Ove coteries žive u velikim skupinama u kombinaciji za stvaranje velikih prerijskih kolonija pasa u podzemnim jazbinama. Te su jazbine vrlo složene, s različitim područjima posvećenim kao rasadnici, za spavanje, za jelo i one za uklanjanje otpada. Postoje različiti otvori u jazbinama, obično s "paziti" sobe u blizini izlaza gdje crno-repovima prairie psi mogu držati stražu aktivnosti izvan. Oni komuniciraju jedni s drugima kroz zvukove različitih varki koje označavaju različite predatore. Oni također komuniciraju tako što jedni drugima daju tzv. "Poljupce" prerijskog psa.

Reprodukcija

Ženke crnih repova prerijskih pasa počinju se grijati u ožujku. U ovom trenutku, crno-repovi prerijski psi nastavljaju pariti pod zemljom, a sezona parenja završava početkom svibnja. Ženke su trudne u razdoblju od 33 do 38 dana, a svi njihovi mladunci su rođeni do kraja svibnja. U littleru su obično 3 do 4 mladunca, ali je poznato da crni štekavac rađa do 8 štenaca unutar jednog legla.

Preporučeno

Zašto Kanađani govore francuski?
2019
Što je uzrokovalo veliku depresiju?
2019
Najveće industrije u Urugvaju
2019