Bradati cara Tamarin Činjenice: Životinje Južne Amerike

Fizički opis

Majmun bradatog cara Tamarinda je podvrsta cara tamarina. Značajan je po smiješnom izgledu, opuštenim bijelim brkovima. Žene i mladi također imaju brkove. Ostatak bradatog krzna tamarina je sive boje, često prošarane žutim ili smeđim pjegama. Ona je svejeda, s prehranom koju čine biljke i životinje. U punoj fizičkoj zrelosti, ovi majmuni će narasti do 10 inča i težiti pola kilograma, s dugim repom od 15 inča. Bradati tamarin ima kandže na prstima i prstima osim velikog palca, koji umjesto toga ima nokat. Trči na sve četiri.

Dijeta

Dijete bradatog tamarina u velikoj mjeri čine biljke bogate ugljikohidratima, s malim životinjama i insektima u manjim razmjerima. Od biljaka koje hrane, voće, nektar i sok od drveta su njihovi favoriti. Oni jedu insekte kao što su skakavci, kukci, puževi, zrikavci, leptiri, pauci i mravi. Oni također mogu opljačkati ptičje gnijezdo za jaja, ili uhvatiti i pojesti male gmazove, poput guštera i žabe. U sušnim godinama jedu više nektara nego u vlažnim sezonama. Prema Durrellovoj studiji očuvanja divljih životinja, 95 posto bradate prehrane od tamarina se sastoji od voća tijekom mokrih sezona.

Stanište i domet

Bradati tamarin je porijeklom iz Srednje i Južne Amerike u tropskim kišnim šumama, osobito u regijama kao što su jugozapadni Amazon, Brazil, istočni Peru i sjeverna Bolivija. Žive u otvorenim staništima pokrivenim stablima. Prema studiji Macalester Collegea, oni žive u stablima visine od 80 do 95 stopa, koji su uobičajeni u amazonskoj džungli. Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN), u svojoj Red listi iz 2015., izvijestila je da vrsta tamarina cara nije pod značajnim rizikom od izumiranja. Međutim, IUCN primjećuje da brzo krčenje šuma, zbog velikog dijela sječe i izgradnje infrastrukture, može ugroziti vrstu u bliskoj budućnosti, a oni su u opasnosti da budu uhvaćeni zbog ilegalne trgovine kućnim ljubimcima.

Ponašanje

Bradati tamarin je najaktivniji tijekom dana, a životinja je stalno u pokretu. Njihove male veličine čine ih okretnim stvorenjima i omogućuju im da skoče iz grane u granu. Bradati tamarin je društven i živi u skupinama od dva do petnaest majmuna. Svaku skupinu vodi najstarija žena, a slijede je zreli muškarci. Razigrani su i, kada se opuštaju, oni će se dotjerati s krznom. Kada postoji opasnost, bradati tamarin ispušta krikove i uzbuđenja kako bi upozorio druge u grupi. To je vrlo teritorijalni majmun, koji će revno braniti svoj teritorij od drugih tamarina ili drugih manjih majmuna.

Reprodukcija

Spolna zrelost bradatog tamarina će se postići u 16 do 20 mjeseci, kada će početi uzgoj. Kad je ženka spremna za parenje, emitira feromonske kemikalije koje upozoravaju muškarce na njezinu prisutnost i seksualnu spremnost. Kemikalije također inhibiraju ovulaciju kod drugih ženki u skupini. Unutar dane skupine, dva najstarija mužjaka i najstarija žena su ti koji se zapravo razmnožavaju i razmnožavaju. Njihova razdoblja trudnoće traju između 140 i 145 dana. Kod jednog rođenja, ženski bradati tamarin obično rađa dva do tri mlada. Uloga brige o njima preuzima svaki bradati tamarin u skupini. Ovaj pristup "potrebno je selu" obuhvaća sve aspekte uzgoja mladih bradatih tamarina, od dijeljenja hrane do igranja i njege.

Preporučeno

Što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO)?
2019
Izvorni gmazovi Malezije
2019
Etnički sastav stanovništva Iowe
2019