California Condor Facts: Životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Kalifornijski kondor je klasificiran kao New World Vulture i, s rasponom krila od 8-10 stopa u širini, je najveća sjevernoamerička kopnena ptica. Perje odraslog kalifornijskog kondora potpuno je crno, s izuzetkom bijele pruge koja se nalazi na donjoj strani svakog krila. U međuvremenu, mlade ptice su tamnije smeđe boje. Kao i druge vrste supova, glava kalifornijskog kondora je bez perja, a zbog opasnog kukastog kljuna postala je opasna. Noge su uglavnom sivkaste boje, a za razliku od drugih supova, kandže su relativno tupi i stoga prikladnije za hodanje nego lov.

Dijeta

Kao sakupljač hrane, prehrana kalifornijskog kondora je 'strvina', trulo meso već mrtvih životinja. Njegova omiljena jela dolaze od velikih, kopnenih sisavaca, kao što su koze, stoka, svinje, konji, pa čak i divlje puze i medvjedi. Međutim, povremeno će se hraniti na trupovima manjih sisavaca, kao što su zečevi, lisice i kojoti. Nadalje, ako im to omogućuje lokacija, čak i morski sisavci kao što su kitovi i morski lavovi mogu se pojaviti na izborniku kondora. Budući da nemaju osjećaj mirisa, kalifornijski kondori smještaju svoju hranu promatrajući nebo za druge čistače, kao što su orlovi i druge vrste lešinara.

Stanište i domet

U prošlosti su kalifornijski kondori napredovali diljem američkog jugozapada, kao i duž zapadne obale SAD-a. Danas se, međutim, smatraju kritično ugroženim, a njihov raspon je smanjen na nekoliko malih džepova u Kaliforniji, Arizoni i Utahu. U tim regijama kondori se mogu naći u stjenovitim grmovima i crnogoričnim šumama. Njihova su gnijezda, u međuvremenu, tipično izgrađena na vrhu stabala, ili na licima velikih litica. Trenutno postoje dva utočišta posvećena oporavku kondorskog kondora. To su Svetište Sisquoc Condor u divljini San Rafael i utočište Sespe Condor u Nacionalnoj šumi Los Padres, u Kalifornijskim županijama Santa Barbara i Ventura.

Ponašanje

Kalifornijski kondori provode većinu svog vremena leteći u potrazi za hranom. Dok su letjeli, poznato je da dosežu gotovo 60 milja na sat i da postignu vrtoglave visine od više od 15.000 stopa. Ptice imaju složenu društvenu strukturu, često djelujući u skupinama, u kojima se uspostavlja redoslijed i lanac zapovijedanja kroz govor tijela i niz siktanja i gruncanja. Ovaj redoslijed kljucanja najvidljiviji je kada se hrane, jer će dominantne ptice jesti prije svojih inferiornih. Izvan ljudi, ptice imaju vrlo malo prirodnih prijetnji. Ipak, poznato je da se bore i da ih ubijaju zlatni orlovi u blizini spornog izvora strvina.

Reprodukcija

Kalifornijski kondori obično dosežu spolnu zrelost u dobi od šest godina. U ovom će trenutku početi tražiti partnera. Da bi privukli partnera, muški kondori će se predstaviti tako što će okrenuti glavu crvenom i napuhati svoje perje. Jednom kada je žensko dijete uhvaćeno ovim prikazom, par će postati partner za život. Par će izgraditi gnijezdo na vrhu stabla ili litice, gdje će ženka položiti jedno jaje svake druge godine, između siječnja i travnja. 53-60 dana kasnije, jaje će se izleći. Mlada ptica će se sa svojim roditeljima skloniti do dvije godine, prije nego što krene sama. U ovom trenutku, roditelji će obično stvoriti novo gnijezdo i podići još jednu mladu pticu. To se može nastaviti za većinu životnog vijeka ptica, što može trajati do nevjerojatnih 60 godina.

Preporučeno

12 nacionalnih prirodnih znamenitosti Michigana
2019
Dan Svetog Patrika - Odmor u svijetu
2019
Koje zemlje graniče s Afganistanom?
2019