Calliope Hummingbird Facts: Životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Vjeruje se da je calliope kolibri najmanja ptica u Sjevernoj Americi. Što se tiče njihove veličine, odrasli kolibri koji se kreću oko kaliope obično se kreće između 2, 8 i 4 inča (7 i 10 centimetara) dužine, ima raspon od oko 4, 33 inča (11 centimetara) preko krila, i teži ispod desetine unca (između 2 i 3 grama). Kada je riječ o njihovom izgledu, ove ptice su sjajne zelene boje na tjemenu, s tamnim tijelima i bijelim dijelovima. Imaju relativno kratak račun i rep. Odrasle ženke i nezrele osobe imaju ružičasto ispiranje preko bokova, tamni rep s bijelim vrhovima i tamne tragove na vratu. S druge strane, odrasli mužjaci imaju vinske crvene tragove na vratu, tamni rep i zelene bokove.

Dijeta

U smislu njihove prehrane, svejedi kaliopi su i insekti i nektarivori. Ptice se znaju za plijen i hraniti se insektima. Za to, oni u početku jastreb kukaca, a zatim smanjiti iz smuđa da ih uhvatiti u zraku. Manje kukce koje jedu uključuju mrave, kukce, pčele, muhe i ose. Osim toga, promatranja ponašanja ove ptice pokazala su da se i oni redovito hrane stajskim bunarima ili rupama na drveću koje stvaraju drugi sapsuckeri. Oni u osnovi lizaju nektar iz cvijeća koristeći svoje duge jezike. Smatra se da redovito posjećuju crvene cjevaste cvjetove, iako se hrane i plavim, žutim, bijelim i ljubičastim cvjetovima.

Stanište i domet

Vjeruje se da se staništa za uzgoj kaliope kolibri uvelike razlikuju u pogledu visine, iako se uglavnom čini da preferiraju otvorena područja grmlja. Normalno je da se gnijezde pojavljuju na većim visinama, osobito u planinama. Visina gnijezda obično varira od 2 do 65 stopa iznad tla. Ptice koriste otvorene planinske šume, johe guste, vrbe i planinske livade kao plodno tlo. Oni se također mogu vidjeti u pustinjama, polu-pustinjskim regijama, chaparralnim i nizinskim četinastim područjima tijekom zime i migracijama. Od onoga što je poznato, kaliope kolibri gnijezde u zapadnoj Sjevernoj Americi od južne Britanske Kolumbije do jugozapadne Alberte, preko Washingtona, Nevade, Oregona i Kalifornije do sjeverne Baje California i istočno do Wyominga, Utaha i Colorada. Tijekom zime mogu se vidjeti i na sjeveru do središnjeg Meksika. Oni se kreću uglavnom kroz Arizonu i Novi Meksiko i sjeverni Meksiko tijekom proljeća i ljeta.

Ponašanje

Cjelokupno ponašanje kaliope kolibrića slično je ponašanju drugih vrsta kolibrića. To su usamljene ptice selice koje su u interakciji s pojedincima iste vrste tijekom sezone parenja. Međutim, oni obično dijele svoj raspon s rufous hummingbirds. Calliope hummingbirds čine migracije na duge staze svake godine iz svog ljetnog raspona do zimskog raspona i natrag. Kako prestaju s punjenjem goriva na nektaru, postoji velika vjerojatnost da se mogu vidjeti na različitim mjestima duž njihovih ruta.

Reprodukcija

Kada je riječ o reprodukciji, normalno je da odrasli mužjaci stignu na plodno tlo prije ženki, sredinom travnja i početkom svibnja. Mužjaci su prilično snažni u obrani svojih gnijezdećih područja gdje se i dalje uzgajaju s mnogo ženki, što znači da su poligni. Mužjaci se bave ženkama tijekom sezone parenja u koje ženke odlaze ili bježe ili se skrivaju. Kad hvataju ženku, odrasli muškarac pokazuje teritorijalne prikaze kao što su zujanje, ronjenje, lebdenje i vokaliziranje. U vrijeme kad se mladi izležu iz jaja, mužjaci napuštaju uzgajališta i ne sudjeluju u podizanju mladih. S druge strane, ženke izgrađuju otvoreno gnijezdo za čaše u stablu četinjača pod grane koja se nadvisuje. Također mogu koristiti stabla johe i jabuke, ovisno o njihovim staništima. Ove konstrukcije su važne, jer ženka može koristiti isto gnijezdo više puta tijekom nekoliko godina. Ženka zatim polaže dva jaja od kraja svibnja do početka srpnja, koji se zatim inkubiraju 15 do 16 dana. Mladi obično lete 20 dana nakon izleganja.

Preporučeno

Najpopularniji službeni jezici svijeta
2019
Život u arapskoj pustinji: što životinje ovdje žive?
2019
Kada će Sunce umrijeti?
2019