Caribou činjenice: Životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Caribou, uobičajeno ime Rangifer tarandusa, je divlja vrsta jelena. Oni pripadaju velikoj skupini kopitara kopitara sisavaca u Redu Artiodactyls, koji također uključuje svinje, nilske konje, deve, žirafe, antilope, lame i mnoge druge kopnene kopitare. Neke definicije također uključuju određene morske sisavce cetaceusa iz ove skupine, a to su kitovi. Karibu je crvenkasto-smeđa s bijelim vratom, stražnjicom i nogama i često ima bočnu prugu. Općenito mjere oko 1, 2-2, 2 metra duljine i stoje 1, 2-1, 5 metara u visini ramena. Često teže između 318 i 600 kilograma. Njihovi su kaputi debeli, kratki, a ljeti obojeni smeđim, a sezonski se sive u hladnijim zimskim uvjetima. U većem dijelu Aljaske, te su životinje manje nego u drugim dijelovima svijeta. Međutim, svi se Karibovi značajno razlikuju u boji i veličini između spolova, a mužjaci (bikovi) obično su značajno veći od ženki (krave). Nadalje, rogovi odraslih “bikova” su masivni, dok su oni kod odraslih “krava” kratki i obično su nepravilniji i vitkiji.

Dijeta

Kao i većina životinja selica koje se kreću, Caribou se mora nastaviti kretati kako bi pronašao adekvatnu hranu, a ponekad čak moraju pokrivati ​​vrlo velike udaljenosti u isto vrijeme. Ove životinje uglavnom jedu lišajeve zimi, kada njihova „zelena“ prehrana živih biljaka, lišća vrbe i breze, trave i šaši postaje oskudna. Kada se nalazi na bogatom tlu, odrasli karibu može pojesti 5 kilograma hrane svaki dan. To su životinje koje su dobro prilagođene životu u tundri. Posjeduju krzno i ​​kožu tako gustu da im je omogućeno da prelaze iznimno hladne rijeke tijekom migracije.

Stanište i domet

Ovo arktičko biće najčešće se smatra Sjevernoameričkim, ali se može naći iu Finskoj, Norveškoj i Grenlandu. U Europi se caribou naziva "sobama", ali se svi cariboui i sobovi diljem svijeta smatraju dijelom iste vrste. Danas se procjenjuje da oko svijeta živi oko 950.000 karibua, od kojih se mnoge suočavaju s brojnim prijetnjama, posebno zbog klimatskih promjena koje pogađaju Arktik i podarktičke regije više nego bilo koje područje na Zemlji. Takvim životinjama prijeti i gustoća naseljenosti, grabežljivac od vukova i grizlija, kao i izbijanja bolesti. Ipak, Caribousov trenutni status očuvanja je jedan od "najmanje brige" u smislu prijetnje izumiranja. Iako su brojnosti stada u padu u mnogim njihovim izvornim staništima, one se uvode u sve više mjesta koja nikada prije nisu viđena u divljini.

Ponašanje

Rogovi karibua rastu više naprijed nego prema gore i prema van, a caribou ih koristi za kopanje u snijegu u zimskim mjesecima. Imaju velika kopita, koja često koriste kao oruđe za kopanje u zamrznutu tundru, osobito u oštrim sjevernim krajevima. Njihova kopita moraju biti prilično velika, dovoljno velika da podupiru velike zvijezde životinja na snijegu i služe kao veslači koji ih mogu učinkovito pomicati kroz ledenu vodu. Koriste svoja kopita kao lopatice za kopanje po snijegu dok tragaju za hranom. Oštri rubovi kopita vrlo su korisni za ove životinje, jer im omogućuju da kopaju u tvrdi led i duboko smrznute površine tundarskih tala.

Reprodukcija

Sezona parenja za Karibou javlja se u jesen, a sezona teljenja tijekom proljeća. Konkretnije, muškarci se bore za pristup ženama. Zapravo, najdominantniji mogu skupiti 15-20 ženki, kako bi se parile. Muškarac za to vrijeme prestane jesti i gubi veći dio tjelesnih rezervi. Ženke su spremne roditi u svibnju ili lipnju i obično rađaju jedno tele. Štoviše, caribou su jedine vrste jelena, u kojima i mužjaci i žene rastu rogove. Svake godine bacaju rogove, a sljedeće godine dobivaju nove.

Preporučeno

Najpopularniji službeni jezici svijeta
2019
Život u arapskoj pustinji: što životinje ovdje žive?
2019
Kada će Sunce umrijeti?
2019