Ćelav orao Činjenice: Životinje Sjeverne Amerike

Opće karakteristike

Haliaeetus leucocephalus ili Bald Eagle je nacionalna životinja Sjedinjenih Država. Ime “Ćelav orao” ne znači da je orao zapravo ćelav. Ime znači "bijela glava". Zreli ćelavi orlovi uglavnom su smeđe boje u većini tijela, s bijelim glavama i repovima. Ženke i mužjaci vrsta imaju iste boje, a jedina velika razlika je u tome što su ženke najmanje 25% veće u veličini tijela i težini od mužjaka. Njihovi repovi su malo duži u odnosu na veličinu tijela među mnogim drugim vrstama ptica i blago klinasto oblikovani. Njihovi kljunovi su žute boje i veliki su i zakačeni. Njihove noge i šarenice jednako su žute boje, a ćelavi orlovi imaju kratke i snažne prste s velikim kandžama. Njihove stražnje kandže su visoko razvijene i korištene za probijanje plijena dok ih otimaju odozgo. Njihove noge su u međuvremenu bez perja. Mladi, nezreli ćelavi orlovi uglavnom su tamno smeđe boje, prošarani mrljama bijele boje. Njihovi kljunovi su crni, a na njihovim su krajevima naglašeni žutim. Ćelav orao doseže svoju spolnu zrelost kada je stara 3 ili 4 godine. Ove ptice variraju u veličini po dospijeću prema mjestu na kojem se nalaze. Što su dalje od ekvatora i tropi, to su veći. Ćelavi orlovi su teški između 3 i 6, 5 kg, duljina njihovih tijela je oko 70-120 cm, a raspon krila je uglavnom između 1, 8 i 2, 3 m. Ženke, koje su veće od mužjaka, općenito imaju težinu od najmanje 5, 6 kg, u usporedbi s 4, 1 kg među mužjacima. Životni vijek ćelavog orla u divljini je obično oko 20 godina od rođenja.

Dijetetske potrebe

Ćelavi orlovi su kultne ptice grabljivice. Najveći dio njihove prehrane čine ribe, ali oni često mogu jesti i leševe malih sisavaca, kao što su zečevi, zečevi, vjeverice, rakun i drugi slični zemaljski plijen. Oni imaju tendenciju da žive u blizini močvara, velikih obala, unutarnjih voda ili močvara, iz kojih dobivaju hranu na bazi ribe. Ćelavi orlovi svoja gnijezda obično čine na vrhu zrelih sastojina od tvrdog drva ili crnogoričnog drveća. Oni teže velikim i vrlo visokim stablima da žive u okolnim vodama koje imaju svoje izvore hrane. Takva stabla bi u idealnom slučaju trebala biti visoka najmanje 20 metara.

Kuće ćelavog orla

Ćelavi orlovi su porijeklom iz Kanade, Meksika, Saint Pierrea i Miquelona i SAD-a. Ptice su osjetljive na ljudske aktivnosti i stoga će gnijezda učiniti što je moguće dalje od ljudskog poremećaja. Često ih možete pronaći u močvarama mangrova u Floridi, zaljevu Chesapeake, Wyomingu i južnoj Aljasci. Jednom uvelike ugrožena, napori za očuvanje doveli su do gotovo osam puta povećanja populacija ćelavih orlova u posljednja četiri desetljeća i 72, 2% porasta u posljednjih deset godina. Danas se veličanstvena ptica navodi kao vrsta "najmanje zabrinutosti" na Crvenom popisu ugroženih vrsta koje je objavila Međunarodna unija za očuvanje prirode. Jednom pronađena samo u Sjevernoj Americi, danas se ptica proširila u Belize, Bermude, Irsku, Portoriko, Rusku Federaciju i Američke Djevičanske otoke.

Sky High Life

Poznato je da su ćelavi orlovi među najmoćnijim letačima, i mogu letjeti brzinom od 56-70 km / h kada se ne klize ili neprekidno klize ili čak i do 48 km / h još kada nose ribu ili hranu. Još impresivnije, oni također mogu ubrzati ronjenje na 120-160km / h. Ptice su teritorijalne i migriraju samo tijekom zime kada se voda koja drži hranu smrzava. Poznato je da ostaju u svojim istim staništima čitavog života, krećući se između svojih sjevernih i južnih domova kada se vodena tijela smrznu i vrate se tijekom ljeta. Ćelavi orlovi su zajedničke ptice i žive u čoporima.

Udvaranje Eagle

Nakon što se razmnože par ćelavih orlova, ženke će položiti jaja, a ta će se jaja izleći nakon dva mjeseca inkubacije. Vjeruje se da se određeni ćelavi orao pari za život sa samo jednim partnerom, i samo će se pariti s drugim ako je njihov izvorni partner umro. Ako partneri pokušavaju imati potomstvo i ne uspiju to učiniti već nekoliko godina, mogu ići na različite načine i pokušati s različitim novim prijateljima. Vjeruje se da su u dobi od tri ili četiri godine u svojoj spolnoj zrelosti spremni za parenje. Ptice se vraćaju u svoja staništa gdje su rođene kako bi se parile, i to prema gore navedenim migracijskim obrascima. Odušavanje u ćelavom orlu olakšano je impresivnim prikazima vještih plesova tijekom leta. Ovdje, partneri jure, preliju i kolutu kroz nebo. Oni će se popeti na visoke uspone, zaključati kandže i slobodno padanje, otključati svoje kandže i odvojiti se prije nego što udare u zemlju. Također se probijaju kroz spektakularne pozive, udvarajući se jedni drugima kroz "pjesmu".

Preporučeno

12 nacionalnih prirodnih znamenitosti Michigana
2019
Dan Svetog Patrika - Odmor u svijetu
2019
Koje zemlje graniče s Afganistanom?
2019