Četiri postojeće vrste planinskog tukana pronađene su u planinama Anda

Planinski toucans su rod ptica iz obitelji Ramphastidae koji nastanjuju vlažne šume u visoravnima južnoameričkih Anda. Oni pripadaju rodu Andigena . Raspon tih ptica proteže se od Venezuele do Bolivije. Poznati su po svom živom izgledu. Sve ptice ovog roda imaju plavo-sivu ventralnu površinu i maslinasto-smeđu dorzalnu površinu. Oni također imaju crveni odušak, žuto obojen križ i crnu krunu.

4. Siva grudna planina Toucan

Planinski touk sivog prsa u Ekvadoru.

Andigena hypoglauca je planinska toucan vrsta koja nastanjuje vlažne šume u visoravnima Anda. Raspon ove vrste uključuje Kolumbiju, Ekvador i Peru. Pronađene su dvije podvrste: A. h. hipoglauca i A. h. lateralis . Prvi se kreće od središnje Kolumbije do istočnog Ekvadora. Raspon potonjeg počinje u istočnom Ekvadoru i proteže se do središnjeg Perua. Ptice se mogu lako razlikovati po svojim šarenim kljunovima koji su različito obojeni na vrhu (crvena i crna) i bazu (žuto-zelena). Na dnu kljuna prisutna je i oznaka u obliku otiska palca. Ostatak tijela je smeđe boje i odvojen je od crne boje glavom sivim ovratnikom. Ptice žive visoko na stablima, ali također dolaze na zemlju u podnožju stabala za hranjenje. Često su uočeni u hranidbi s drugim skupinama ptica poput tanagera, drozdova itd.

3. Planinski tukan s crnom bojom

Andigena nigrirostris je planinski tukan koji živi u vlažnim šumama u visoravnima Anda. Raspon ove vrste ptica proteže se sve od juga Venezuele do Kolumbije i Ekvadora do sjevernog Perua. Postoje tri podvrste ove ptice od kojih samo nominirane podvrste, A. n. nigrirostris, ima potpuno crni kljun. Druge dvije podvrste su A. n. spilorhynchus i A. n. occidentalis . Grlo ptice je bijele boje. Ptice se često opažaju u krošnjama drveća u parovima ili u malim obiteljskim skupinama.

2. Planinski toucan

Planinski toucan s tanjurom.

Andigena laminirostris nalazi se u planinama Anda gdje žive u vlažnim planinskim šumama planinskog krajolika. Oni preferiraju staništa koja imaju bogat rast mahovina i bromelija. Tipična nadmorska visina njihovog staništa kreće se od 1.200 do 3.2000 metara, a ponekad se mogu vidjeti i na visinama od samo 300 metara. Domet ptica proteže se od jugozapadne Kolumbije do središnjeg Ekvadora. Duljina ptica varira između 46 i 51 cm, a njihova težina kreće se od 275 do 355 g. Plodovi čine većinu prehrane ovih ptica. Prijavljeno je da zimi migriraju na niže padine u skupinama od oko 25 ptica. Mali raspon vrsta čini ptice vrlo osjetljivima na prijetnje koje predstavljaju ljudske aktivnosti. Ptice su prepoznate kao “blizu ugrožene” od strane IUCN-a. Gubitak staništa uslijed uklanjanja šuma za sjeme, poljoprivredu, rudarstvo itd. I hvatanje ptica za ilegalnu međunarodnu trgovinu kavezima su glavni čimbenici koji utječu na pad populacije ove vrste.

1. Hooded Mountain Toucan

Andigena cucullata je planinska tukanska vrsta koja obitava u vlažnim šumama na obroncima planina. Ove ptice su vrlo neuhvatljive u prirodi i unatoč malom rasponu koji se proteže od jugoistočnog Perua do središnje Bolivije, ptice su rijetko viđene u divljini. Također je moguće da ptica migrira s viših na niže visine. Ptica je svijetlo obojena živim zelenkasto-žutim kljunom koji je crno-vrh. Podnožje kljuna prikazuje crnu ovalnu oznaku.

Preporučeno

Kojim zemljama teče rijeka Eufrat?
2019
Koji je najmanji ocean?
2019
10 najvećih gradova u Britanskoj Kolumbiji
2019