Činjenica o mokršćima - sjevernoameričke životinje

Što su mokrati?

Muskrats (Ondatra zibethicus) su porijeklom iz Sjeverne Amerike, a jedina vrsta u rodu Ondatra, koja je opet jedini rod u plemenu Ondatrini. Muskrats su najveći članovi obitelji Cricetidae u superporodici Muroidea Reda Rodentia. Zbog njihovog "mošusnog" mirisa, izgleda sličnog štakoru, te riječi "mokrać", koji je u Algonquinovim jezicima blizak nazivu njihovog imena, dobili su engleski naziv koji još uvijek nose. U međuvremenu, binarno ime mokraćnih bakterija potječe od neo-latinizacije izvornog imena Wyandot za životinju (ondathra) u ime roda Ondatra, a ime vrste zibethicus dolazi od latinske riječi koja opisuje "mošusni miris" iz "cibetke" životinje u mesožderu reda. Odrasli mošusni mišići obično imaju duljinu tijela od oko stopala u dužini od glave do stražnjice, rep koji je sličan otprilike jedan metar dugačak, i tjelesne težine oko 3 kilograma. Unatoč svojim gustim, kompaktnim oblicima, mošusni štakori imaju oči s perlicama i kratke uši slične onima manjih glodavaca. Dok se mnogi mošsokari odlikuju tamnim mahagonijim krznom i tamnoputim donjim dijelom tijela, oni zapravo mogu biti raspon boja, od crne do albino s ružičastim očima. Krzno mundrate odavno je cijenjeno od strane fashionista i onih koji ih podjednako vraćaju i prodaju, a pojedinci koji hvataju u klopku i love lignje često ih pronalaze kao lake životinje. Oni ne samo da ostavljaju prepoznatljive otiske stopala dok putuju po mokrom tlu, već ostavljaju još prepoznatljiviju prugu u pijesku i na tlu jer se njihovi dugi repovi vuku preko zemlje.

Što Muskrats jesti (i što ih voli jesti)

Muskratsi konzumiraju gotovo čisto vegetarijansku prehranu, pokazujući posebnu sklonost žvakanju na rogovima i drugoj vodenoj vegetaciji. Međutim, tijekom vrlo hladnog vremena i drugih vremena nestašice hrane ponekad će konzumirati i vodene i amfibijske životinje, osobito male ribe, školjke i žabe. Zbog svoje velike populacije i široke dijaspore, muskratovi su važni izvori hrane i za mnoge druge životinje. Svaka vrsta životinja koje vole meso, uključujući velike ribe, ptice grabljivice, gmazove i divlje mačeve i očnjake, redovito konzumiraju muskratse. Osim toga, meso i krzneni ptičji list dugo su se koristili od Indijanaca.

Okolina mokraća

Zbog njihovog brzog rasta i kvalitete krzna, komercijalno uzgoj muškrata postao je popularan s vremenom, a životinje su uvedene u takve svrhe u mnogim područjima izvan njihovog prirodnog područja, često s neželjenim posljedicama ometanja okolice koje su učinile svoje nove domova unutar. Danas, muskrats žive ne samo u Kanadi i SAD-u, ali u Albaniji, Argentini, Austriji, Bjelorusiji, Belgiji, Bugarskoj, Čileu, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Gibraltaru, Mađarskoj, Italiji, Japanu, Latviji, Litva, Meksiko, Moldavija, Mongolija, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Ruska Federacija, Slovačka, Slovenija, Švedska, Švicarska i Ukrajina. U mnogim od tih područja, oni se smatraju invazivnim vrstama i tretiraju se kao štetnici. Kako se močvarna područja degradiraju klimatskim promjenama, ljudskim razvojem i izgradnjom, te otjecanjem kemikalija i drugim zagađivačima, širenje muskratki u njemu prijeti uništenjem mnogih močvarnih resursa u većem dijelu sjeverne hemisfere. Posebno aktivnosti na kopanju mokraćnih brašna često pogoršavaju eroziju obale, a na mnogim su mjestima otrovane kao obične smetnje. To je posebno problematično u područjima Europe, Azije i Južne Amerike gdje su postali invazivne vrste. Problem se pogoršava nedostatkom prirodnih grabežljivaca glodavaca u tim područjima zbog pretjerivanja. S tim u vezi, s njihovom sposobnošću da se prilagode gotovo svakoj klimi u kojoj je voda prisutna, njihovoj velikoj i čestoj veličini legla, te raznolikom rasponu obroka slatkiša, ovi glodavci vjerojatno neće uskoro imati prijetnju destabilizacije svojih populacija.

Život na močvarama

Muskrats imaju brojne prilagodbe koje im omogućuju da napreduju u vodenim sredinama, i mogu preživjeti preostale potopljene gotovo 20 minuta u isto vrijeme i preživjeti. Unatoč činjenici da bi im noge nalik na veslo bile idealne za plivanje, većina podvodnih propulzivnih snaga pikavica potječe iz njihovih repova. Poput drugih vodenih sisavaca, oni su manje osjetljivi na visoku razinu ugljičnog dioksida koji se nakuplja u njihovom krvotoku, što je jedan od razloga zbog kojeg oni mogu izdržati tako duga razdoblja bez svježeg zraka. Muskrats također imaju sjekutiće koji ostaju izvan svojih usta čak i kada su zatvoreni, dopuštajući im da grizu pod vodom dok zadržavaju dah. Muskrats često žive zajedno kao 'nuklearna obitelj', koja se sastoji od majke, njenog partnera i mladih, iako su to obično u blizini drugih obitelji u lokalnim zajednicama pandora. Sagradili su kuću, nazvanu ložu, koja je u obliku kupole napravljena od obližnje vegetacije i blata. Muskrats ostaju više rašireni na otvorenim vodenim površinama, ali u uspješnim ribnjacima s rožnjakom, čak 40 može živjeti unutar jednog jutra močvarnog prostora. Prosječan životni vijek u divljini je 1-3 godine, ali može živjeti i do 10 godina u zatočeništvu.

Umnožavanje poput mokraćara

Muskratsi se obično uzgajaju od ranog proljeća do kasnog ljeta, a najveći dio mladih rođen je između travnja i lipnja. Gestacija traje oko 4 tjedna, a bebe su sićušne i sićušne, težine manje od unce pri rođenju. Majke imaju između tri i šest mladih po leglu, i imaju dva ili tri legla godišnje. Muskrats može plivati ​​u dobi od tri tjedna, i normalno su od sise od tjedan dana nakon tog vremena. Mužjaci u biti nemaju ulogu u uzgoju mladih, a majke to rade gotovo potpuno samostalno. Unatoč vrlo stabilnoj populaciji u njihovom prirodnom području, lokalno stanovništvo doživljava masivne fluktuacije od sezone do sezone, općenito doživljavajući dramatičan porast i kasniji nagli pad populacije u cikličkom uzorku u kojem svaki ciklus traje oko deset godina. Preko njihovog prirodnog dometa, vrlo je malo mjesta na kojima bi se populacije psikraca smatrale "u opasnosti".

Preporučeno

Zašto Kanađani govore francuski?
2019
Što je uzrokovalo veliku depresiju?
2019
Najveće industrije u Urugvaju
2019