Činjenice grbavog kitova: Životinje u oceanima

Grbavi kit je vjerojatno najomiljeniji i najpoznatiji od svih kitova, a poznat je po svojoj iznimnoj sposobnosti da dugo pjeva. Jedna od ključnih značajki koje se koriste za razlikovanje jednog grbavog kita od drugog je njihova jedinstvena leđna peraja i slučajnost koja je znanstveno dokazana kao različita kao otisci prstiju kod ljudi.

Fizički opis

Grbavi kit može biti crn ili siv u gornjem dijelu i bijeli na donjoj strani. Ove vrste kitova imaju duge prsne peraje koje mjere do jedne trećine dužine cijelog tijela s 20-50 bijelih ventralnih brazda smještenih na njihovom grlu. Fluke ove vrste kitova mogu biti široke i do 18 stopa. Ženski grbavi kit je obično veći u odnosu na muškarca. Gledano odozgo, glava ove vrste kitova djeluje malo široko s tankim profilom. Odrasli muškarci mjere 40-48 stopa u usporedbi sa ženkama koje mjere 45-50 stopa.

Ponašanje

Grbavi kitovi su aktivne i akrobatske životinje sposobne za skakanje iz vode i izvođenje manevara. Kitovi se također udobno manevriraju dok su okrenuti prema gore. Ti su pokreti važni jer ih koriste za međusobnu komunikaciju. Jedno od jedinstvenih ponašanja grbavih kitova je njihova pjevačka navika koju obavljaju samo muški kitovi. Svaka pjesma može trajati do 30 minuta i neprekidno se ponavljati satima. Različite populacije grbavih kitova pjevaju jedinstveno u usporedbi s drugim grbavim kitovima.

Stanište i domet

Grbavi kitovi nastanjuju sve glavne svjetske oceane. Baš kao i većina kitova u raznim oceanima svijeta, grbavi kit ima naviku migrirati između područja za hranjenje i područja za uzgoj, s tipično godišnjom migracijom do 16.000 milja. Iako je poznato da populacije kitova ne prelaze ekvatorijalnu liniju, neki su to prijavili. Na primjer, u Panami i Costa Rici zabilježene su populacije grbavih kitova s ​​južne polutke i sjeverne hemisfere.

Dijeta

Svaki grbavi kit dnevno se hrani blizu tone hrane. Neke od namirnica koje ovaj kit uživa su mali škampi, kril i različite vrste riba. Tijekom hranjenja, velike količine vode zajedno s hranom obično se konzumiraju od strane kitova. Upotrebom žljebova smještenih na grlu, višak vode se filtrira, a preostala hrana se proguta za probavu.

Reprodukcija

Grbavi kitovi postižu spolnu zrelost u dobi od 6 do 10 godina. Zrele ženke obično nose jedno tele za 2-3 godine s gestacijskim razdobljem od 12 mjeseci. Tijekom zime kitovi grbavci kreću u tropske ili suptropske vode kako bi se uzgajali i rađali. Oni obično ostaju tamo kako bi nastavili parenje i dojili svoje mlade prije nego što prijeđu u polarne vode kako bi se hranili tijekom ljetnog razdoblja. Kada se rode, tele grbavog kita teži do 1 tone i dugačko je 10-15 stopa i često konzumira visoko hranjivo mlijeko svoje majke. Nakon jedne godine, grbavost tele može konzumirati čvrstu hranu.

Preporučeno

Nacionalne životinje azijskih zemalja
2019
Koliko vrsta zebri postoje?
2019
Najsmrtonosniji zrakoplov srušio se u povijesti
2019