Činjenice o crnom medvjedu: životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Američki crni medvjed binarni znanstveni naziv, Ursus americanus, jednostavno znači "američki medvjed". Postoji ukupno 16 američkih podvrsta crnog medvjeda koje su taksonomi zabilježili do danas. Nasuprot onome što ime sugerira, nisu svi članovi američkih "crnih" medvjeda zapravo crne boje. Zapadni crni medvjedi često pokazuju crne naznake cimeta i smeđih boja, dok istočnjački kolege mogu biti gotovo smeđi. Težina američkih crnih medvjeda može se značajno razlikovati, prema spolu, dobi, godišnjem dobu, mjestu i zdravstvenom stanju. Odrasli mužjaci mogu biti u rasponu od nešto više od 100 do više od 500 funti. Općenito, krmače (ženke) su oko 30% manje masivne od svinja (mužjaka), medvjedi na istočnoj obali su teži od onih na zapadnoj obali, a sjeverni medvjedi teži od njihovih južnjačkih kolega. Najveće divlje crne medvjede koje treba loviti i ubijati premašile su 800 funti, a najveći u zatočeništvu približile su se 1000 funti. Životinje, koje imaju kratke, ne povlačive kandže, imaju uži profil od nosa do čela, i relativno duže, manje zaobljene uši, nego mnogi drugi medvjedi. Poznato je da su odrasli tipični američki crni medvjedi visok oko 3 metra na sve četiri, s nosom do repa dužine oko 75 inča i vrlo kratkim repom u odnosu na veličinu tijela.

Dijeta

Američki crni medvjedi su svejedi životinje koje se radije hrane raznim namirnicama. Njihove tipične prehrane uključuju kukce, orašaste plodove, biljke, med, voće, strvine, manje sisavce i ribe. Njihova prehrana uvelike varira ovisno o njihovoj stvarnoj lokaciji i godišnjem dobu. Crni medvjedi povremeno ubijaju losove ili mlade telad od jelena za preživljavanje, jačajući njihov ugled kao vrlo oportunističke eaters.

Stanište i domet

Medvjedi, koji su izvrsni alpinisti, smatraju se najmanjom, ali najrasprostranjenijom medvjeđom vrstom sjevernoameričkog kontinenta. Njihova populacija, prema nekim procjenama, iznosi oko 1 milijun jakih, a pomogli su joj i divljači i prirodne parkove u Meksiku, Sjedinjenim Državama i Kanadi. Poznato je da crni medvjedi žive uglavnom na šumovitim područjima, osobito u listopadnim i crnogoričnim šumama, ali često napuštaju svoja konvencionalna staništa u potrazi za vodom i hranom. To često može biti rezultat toga što ih povremeno privlače ljudske zajednice, zbog dostupnosti hrane u razvijenim regijama, kao što je to u otpadu ljudi ili na njihovim farmama i vrtovima. Crni medvjedi su stalni gosti koji prelaze velika područja. Američki crni medvjedi povijesno su znali da zauzimaju gotovo sva šumska područja Sjeverne Amerike. Međutim, oni su sada više ograničeni na područja manje gusto naseljena ljudima u SAD-u, ali još uvijek nastanjuju većinu njihovih povijesnih regija u Kanadi, osim središnje obrađenih i stambeno razvijenih područja Središnje ravnice. Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) ih je navela kao "najmanje zabrinjavajuće" vrste. Razlog tome je njihova velika globalna populacija, za koju se procjenjuje da je oko dvostruko veća od svih ostalih vrsta medvjeda kombiniranih, što je olakšano njihovom rasprostranjenom distribucijom i prilagodljivim načinom života. Većina drugih vrsta medvjeda je ili ugrožena ili izumrla. Pravna sezona lova često se nudi u različitim područjima kako bi se pomoglo zadržavanju američke populacije crnog medvjeda, jer su ta stvorenja osiguravala kvalitetno meso divljači. Međutim, prodaja dijelova medvjeda u većini je mjesta ilegalna, a prekršitelji zakona mogu izreći stroge financijske i zatvorske kazne za prodaju. U novom tisućljeću raste njihova geografska i brojčana prisutnost.

Društveno ponašanje

Jedna osobina ponašanja koja je zajednička većini podvrsta američkog crnog medvjeda je sposobnost da se koriste njihove kandže i zubi za označavanje stabala kao oblika komunikacije. Ove životinje, koje su u prirodi odvojene od mladunčadi i majki, obično preferiraju hranu. Međutim, oni mogu povremeno tolerirati jedni druge kada ima dovoljno hrane u određenoj regiji, a umjesto toga hrane u skupinama. Veliki postotak crnih medvjeda prezimljava, ovisno o dostupnosti hrane i lokalnim vremenskim uvjetima. Na primjer, medvjedi ne smiju zimovati u regijama sa stalnom opskrbom hranom i toplim vremenom tijekom zime.

Reproduktivne navike

Američki crni medvjedi se znaju pariti tijekom ljetnih mjeseci i imaju razdoblje trudnoće od 63-70 dana. Prosječna ženka u svom životu može roditi 1-6 mladunčadi, a njezini mladunci ostaju s njom godinu i pol nakon perioda odbića koji je obično 6-8 mjeseci. Ženski crni medvjedi obično postaju seksualno zreli nakon otprilike 2 godine od rođenja, ali se povremeno mogu razmnožavati nakon godinu dana kada njihovi mladi umiru iz različitih razloga.

Preporučeno

Što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO)?
2019
Izvorni gmazovi Malezije
2019
Etnički sastav stanovništva Iowe
2019