Činjenice o divovskoj pandi - životinje u Aziji

Fizički opis

Giant Panda je član obitelji medvjeda. Ima crno-bijelu, gustu, vunenu dlaku koja prekriva torzo tijela. Pretežno crna krzna, u međuvremenu, pokriva oči, njušku, noge, ramena i duge kosti zgloba. Odrasle divovske pande teže i do 330 funti. Od nosa do stražnjih dijelova, oni su dugački 150 centimetara (59 inča), naglašeni repom od 10 do 15 centimetara. Njihova visina do ramena je oko 90 centimetara. Divovska panda je svejeda, i jede uglavnom biljke, a dopunjuje ih i udio mesa ptica i malih glodavaca.

Dijeta

Bambusovo lišće, stabljike i izdanci sastoje se od 98 posto prehrane divovske pande. No, budući da pande imaju probavne sustave slične onima mesoždera, oni mogu i također će povremeno jesti male glodavce, ptice i male sisavce poznate kao "Pikas". Svakodnevno, odrasla divovska panda će konzumirati 26 do 84 kilograma bambusa kako bi zadovoljila svoje energetske potrebe. Giant Pandas dobivaju hranu kroz bambusove guste šume u svojim izvornim staništima. Koristeći svoje izdužene zapešće koje djeluju kao palčevi, bacaju bambus i hrane se njegovim stabljikama, izdancima i lišćem. Tijekom tipičnog dana, Giant Panda će provesti nevjerojatnih 12 sati jela.

Stanište i domet

Idealno stanište za divovsku pandu je umjereno široko rasprostranjena šuma ili mješovita šuma, osobito one koje se nalaze u njihovoj rodnoj jugozapadnoj Kini. Dominantna populacija divovske pande u divljini danas se prostire na 20 izoliranih mrlja od bambusovih šuma, koje su podijeljene između šest planinskih lanaca u pokrajinama Sichuan, Shaanxi i Gansu u Kini. Druge, manje skupine nalaze se u planinama Minshan i Qinling. Gubitak staništa za krčenje šuma, širenje ljudske populacije i krivolov glavne su prijetnje s kojima se Giant Panda danas suočava. Zbog ovih prijetnji i drugih, Giant Panda je naveden kao "ugrožen", te je jedan od najrjeđih medvjeda u svijetu danas. Prema WWF-u, koji je proveo posljednji popis velikana Pande u 2014. godini, 1, 864 pripadnika ove vrste danas ostaju u divljini.

Ponašanje

Giant Panda vodi usamljeni način života. Uglavnom je mirna i izbjegava sučeljavanje, ali oni će se žestoko boriti protiv njih ako su oni ili njihovi mladunci ugroženi. Giant Panda koristi svoju fizičku snagu i snažne čeljusti i zube kako bi se suprotstavio. Premda pozamašan izgled, Giant Panda može penjati se na drveće i plivati ​​prilično spretno. Na 6 mjeseci starosti, divovski Panda mladunci već mogu popeti stabla. Za razliku od drugih pasmina medvjeda, Giant Panda ne hibernira tijekom zime. Prilikom jedenja, oni zauzimaju sjedeći položaj sa stražnjim nogama ispruženim ispred njih. Giant Panda obilježava svoje teritorijalne putove prskanjem mokraće, drvećem i trljanjem na predmete.

Reprodukcija

Giant Panda je seksualno aktivan tijekom sezone razmnožavanja koja traje od ožujka do svibnja, a stopa razmnožavanja je oko jednog mladunca svake dvije godine. Tipično mladunče doseže spolnu zrelost u dobi između 5, 5 i 6, 5 godina. Divovske pande imaju oštar osjećaj za miris koji će muškarci koristiti kako bi izbjegli jedni druge, kao i za lociranje ženki "u toplini" (tijekom njihovog Estrous ciklusa) za parenje. Ženka se može pariti s nekoliko muškaraca koji se natječu za nju 2 do 4 dana. Razdoblje trudnoće traje između 95 i 160 dana, a obično se dostavlja samo jedno mladunče. Blizanci, međutim, imaju veću vjerojatnost da se rode u zatočeništvu, gdje se umjetna oplodnja često koristi za oplodnju.

Preporučeno

Zašto Kanađani govore francuski?
2019
Što je uzrokovalo veliku depresiju?
2019
Najveće industrije u Urugvaju
2019