Činjenice o klokani: Životinje Oceanije

Fizički opis

Iako postoji velika varijacija u izgledu između vrsta klokana, svi klokani imaju mišićne repove, snažne stražnje noge, velika stopala, kratko i baršunasto krzno i ​​duge, šiljate uši. Kao torbari, ženski klokani dijele posebnu osobinu koja ih razlikuje od placentnih i monotremnih sisavaca. Imaju vrećice koje sadrže mliječne žlijezde kako bi im bebe mogle živjeti sve dok se ne pojave. Veličina klokana uvelike varira među vrstama. Crveni klokan teži oko 200 kilograma i visok je više od 5 metara. Crveni klokani su najveći od svih tobolčara, dok je najmanji klokan, mošusni klokan, težak samo 12 unci i stoji samo 6 do 8 inča u visini.

Dijeta

Svi klokani su travari, u smislu da se njihova prehrana uglavnom sastoji od trave, cvijeća, lišća i paprati, ali ponekad jedu i mahovinu i insekte. Njihova prehrana značajno varira prema vrstama. Primjerice, uskrsni sivi klokani su pretežno pašnjaci koji jedu široku paletu trava, dok crveni klokani također uključuju značajnu količinu grmlja u prehrani, što ih čini više "preglednikom". Baš kao i krave, klokani imaju komore od stabala koje im omogućuju da povrate svoju hranu i ponovno prežvare, prije nego što je spremna za potpunu probavu.

Stanište i domet

Klokani žive u različitim staništima, od šuma i šumskih područja do travnatih ravnica i savana. Mogu se naći na većem dijelu australskog kontinenta i na otoku Tasmaniji. Iako preferiraju rijetko pošumljene ili otvorene sjenovite ravnice, također se mogu prilagoditi sušnom pustinjskom vremenu očuvanjem vode i vegetacije. Zbog njihove prilagodljivosti, većina vrsta klokana napreduje. Ljudske aktivnosti i klimatske promjene nisu toliko pogođene kao i mnoge druge vrste, iako u vrijeme suše njihov broj često opada zbog smanjenja zaliha hrane. Oni su trenutno klasificirani kao vrsta "najmanje zabrinutosti" od strane Međunarodne unije za očuvanje prirode Crvenog popisa ugroženih vrsta.

Ponašanje

Većina klokana su društvene životinje, u kojima žive i putuju u organiziranim skupinama koje se nazivaju "mafije", u kojima dominiraju najveći mužjaci, kako bi se dotjerali i zaštitili jedni od drugih od opasnosti. Zbog dugih nogu, klokani ne mogu normalno hodati i radije koriste skakanje kao svoje primarno sredstvo kretanja. Budući da su mu stražnje noge i stopala mnogo jače i veće od njihovih prednjih udova, da bi se kretali polaganim brzinama, klokan mora pomaknuti svoj rep tako da formira tronožac s dvije prednje noge, a zatim podigne stražnje noge naprijed. Muški klokani su vrlo konkurentni i agresivni jedni s drugima, pogotovo kada je u pitanju natjecanje za žene, i često će voditi bitke oko pristupa potencijalnim prijateljima. Za ovu borbu se tvrdi da blisko podsjeća na boks ljudi.

Reprodukcija

Nakon osvajanja pristupa ženki, muški kengur će biti onaj koji će inicirati seksualnu aktivnost. Ženski klokani obično rađaju samo jedno dijete u vrijeme, koje se obično događa između kasnog proljeća i ranog ljeta, nakon trudnoće od 21 do 38 dana. Novorođeni klokani, koji se nazivaju "joeys", teže samo 0, 03 unce, te se protežu između 0, 2 i 0, 9 inča u trenutku rođenja. Nakon rođenja, mladić će se uvući u majčinu vrećicu kako bi se njegovao i nastavio rasti i razvijati se još 120 do 450 dana. Unutar vrećice joey je zaštićen i nahranjen kao što gaje njezine majčine bradavice. U odnosu na druge velike sisavce, Joeys brzo rastu, dosežu punu zrelost u 14 do 20 mjeseci za žene, u dobi od 2 do 4 godine za muškarce.

Preporučeno

12 nacionalnih prirodnih znamenitosti Michigana
2019
Dan Svetog Patrika - Odmor u svijetu
2019
Koje zemlje graniče s Afganistanom?
2019