Činjenice o kojotu: životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Kojot je znanstveno poznat po svom binomnom imenu, Canis latrans i mjestima u istoj obitelji kao domaći psi, lisice i vukovi. Postoji oko dvadeset podvrsta unutar zajedničkih vrsta kojota, uključujući Plains, Mexican, Salvador i Mountain Coyote. Svaka od ovih podvrsta ima manje razlike u uzorcima i veličini dlake koje ih razlikuju jedna od druge. Zbog prisutnosti tolikih podvrsta kojota, teško je reći da su specifične fizičke značajke uobičajene među vrstama općenito. Međutim, postoji nekoliko zajedničkih osobina. To uključuje veličine kojota, s duljinom nosa do repa od 0, 9 do 1, 35 metara za odrasle kojote. Mužjaci su obično nešto duži od ženki iste dobi. Raspon težine muških kojota je 8-20 kg, dok je kod ženki 7-18 kg. Boja krzna kojota ovisi o dobi, podvrsti i fizičkom položaju kojota. Najčešći osnovni uzorci boja su crveni ili smeđi. Dodatne oznake raspršene crne, bijele ili sive pruge i mrlje u nepravilnim uzorcima još uvijek pružaju mnogo dodatne raznolikosti. Kojot ima tanku glavu sa šiljatim nosom i istaknutim ušima. Rep zrelog odraslog kojota obično je između 40 cm i 46 cm. Druga osobina je da je rep obično okrenut prema dolje dok se kojot pomiče.

Dijeta

Mladunci kojota oslanjaju se na mlijeko od svoje majke prva dva mjeseca života. Nakon odbića, uzgojeni kojoti su čisto mesožderi. Njihov glavni plijen uključuje male životinje poput vjeverica i divljih zečeva. Uhvate svoj plijen napadajući s prednje strane i grizući vratove kako bi iskrvarili manje životinje. Ostali na popisu plijena uključuju dikobrane i male glodavce kao što su miševi. Zbog male veličine tih životinja kojoti obično lovu sami. Oni također napadaju stoku, s ovcama koje su na vrhu popisa ciljeva i čiste dobar posao za već mrtve leševe svega što mogu naići.

Stanište i domet

Stanovanje kojota naziva se brlog. Mogu tamo živjeti sami, u privremenim pakiranjima ili u nuklearnim obiteljskim jedinicama. Coyote je porijeklom iz Sjeverne Amerike. Smatraju se "najmanje zabrinjavajućim" u smislu ugroženosti, s obzirom na njihovu široku distribuciju i veliku populaciju u ovoj regiji. Premda su prije europske kolonizacije i naseljavanja kojoti bili koncentrirani na ono što je danas američki jugozapad, Velike ravnice Kanade i Sjedinjenih Država, te sjeverni Meksiko, 19. i početkom 20. stoljeća, vidjeli su ih kako se prostiru gotovo u cijelom kontinentu. Veći dio toga bio je rezultat manjeg broja sposobnijih predatora, kao što su vukovi, koji su bili prisutni zbog pretjeranog lova, i kojoti koji su posegnuli na svoje bivše domene.

Ponašanje

Za razliku od većine članova obitelji pasa, kojoti se ne oslanjaju na pakete ili obiteljske jedinice za preživljavanje. Oni su također znatno manje agresivni, što je vidljivo u njihovom izboru manjeg plijena i sklonosti da se što je više moguće očisti. Oni, međutim, postaju agresivni kada je u pitanju borba za teritorijalnu dominaciju, iako obično ne za parenje s drugim kojotima. Kojoti komuniciraju koristeći različite zvukove lajanja, kao i fizičke znakove. Hormoni i mirisi (feromoni) također se koriste u takve svrhe, osobito tijekom sezona parenja.

Reprodukcija

Kojoti su isključivo monogamni i obično žive u nuklearnim obiteljskim paketima. Njihova sezona parenja obično se javlja usred zime. Ženke, kada su “u vrućini”, oslobađaju mirise koji će privući nekoliko muškaraca. Za razliku od većine drugih divljih životinja, nema borbe za njezino odobrenje. Nakon što žena napravi svoj izbor, ostali će se muškarci povući, ostavljajući par da prođe kroz razdoblje od dva do tri mjeseca, što se može usporediti s učenjem kod ljudi. Takvi obrasci nisu uobičajeni u životinjskom carstvu. Nakon kopulacije, gestacija obično traje 63 dana, a kulminira kada se mladunci isporučuju u jazbini. Potrebno je oko tri ili četiri mjeseca da mladunci budu spremni napustiti brlog i postati neovisni.

Interakcije s drugim vrstama

Kojoti su u stalnom natjecanju sa sivim vukovima i crvenim lisicama koje imaju sličnu distribuciju i prehranu. Obično napadaju lisice, ali se povlače od vukova. Cougars i bobcats su također njihovi prirodni neprijatelji. Unatoč uobičajenim uvjerenjima, kojoti, a ne vukovi ili planinski lavovi, ubijaju više stoke u SAD nego bilo koji drugi grabežljivac. Kojoti su uspjeli preživjeti, unatoč rastućem stanovništvu širom Sjeverne Amerike. To se dijelom pripisuje regulaciji lova na kojot. U prošlosti su zapadni doseljenici povremeno lovili kojote za svoje meso, iako su to češće činili zbog unosnih prihoda u trgovini krznom. Iako su rijetki, dokumentirani su napadi kojota na ljude, iako oni često ne završavaju ozbiljnim ozljedama u smrti. Postoje dokazi da su predkolonijalne američke kulture možda pripitomile kojote, iako je praksa danas rijetka.

Preporučeno

Najveće industrije u Poljskoj
2019
Vodozemci vrste Ekvador
2019
Koje jezike govorimo u Republici Kongo?
2019