Činjenice o snijegu: životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Snježna guska je dio obitelji Anatidae, koja je rasprostranjena diljem Sjeverne Amerike i uključuje druge guske, kao i patke i labudove. Snježna guska je poznata po bijelom perju, iako je uobičajena zabluda da sve snježne guske krase bijeli kaput. Naprotiv, samo "bijelo-morfovi" uzgajaju ova čvrsta bijela pera, jer "plavo-morfovi" rastu u tamnom, smeđem, smeđem kaputu. Ovisno o veličini i zrelosti snježne guske, njegov raspon krila može dostići 4, 5 stopa, iako njihova mala tijela obično rastu samo između 2 i 3 metra kada stoje. Muške snježne guske će narasti do 5 do 6 kilograma, dok su ženke nešto manje od 3, 5 do 5 kilograma.

Dijeta

Snježne guske su biljojedi, kao i mnoge druge migracijske ptičje vrste. Jagode, trave i lišće su među favoritima u prehrani snježnog guska, iako kad guske putuju na jug, njihova prehrana može se promijeniti kako bi bolje odgovarala njihovim novim okruženjima. Ženska snježna guska hranit će se do 18 sati dnevno za hranu kada dođu na svoja uzgojna područja. To traje dok ne legnu i ne izlegnu jaja, u koje vrijeme će samo provesti otprilike sat ili dva dnevno. Snježna guska može proizvesti 6 do 15 izmeta na sat, jer će im probavni tragovi probaviti hranu najviše za dva sata.

Stanište i domet

Njihovo epsko godišnje putovanje prema jugu daje Snježnim guskama jedan od najvećih raspona od svih njihovih ptičjih kolega u Novom svijetu. Tijekom zimskih mjeseci lete na jug jer ne mogu izdržati hladne zimske mjesece u Kanadi. Nakon zime, Snježne guske će ponovno letjeti natrag na sjever, gdje će polagati jaja u svojim uzgajalištima na arktičkoj tundri. Zbog velikog obroka, snijeg guske mogu prouzročiti mnogo štete na područjima na kojima se hrane. Kao odgovor na to, prije 1916. godine ptice su lovljene gotovo do izumiranja. U to vrijeme doneseni su zakoni koji su ograničavali lov snježnih gusaka. Do 1970-ih ponovno je dopušten lov na ove ptice, iako se njihov broj stalno regulira. Danas nema opasnosti za Snow Geese jer njihov broj i dalje raste, a lov na njih je ponovno dopušten.

Ponašanje

Snježne guske su društvene ptice i pripadaju jatima. Ova jata postaju posebno velika u zimskim mjesecima i tijekom migracija. Kako bi pronašli hranu, snježna guska će se hraniti u plitkoj vodi (pronaći određene trave) ili na kopnu. Izvrsni su letači, plivači i šetači. Svevišnja stvorenja, Snježne guske lete tijekom migracije, mogu plivati ​​dok spavaju, i hodaju kako se hrane kako bi pronašle hranu.

Reprodukcija

Slično kao i cara Pingeuna, snježna guska će se pariti sa samo 1 ili 2 ptice tijekom cijelog života. One se priviknu jedna na drugu u nekom razdoblju između 2 i 4 godine. Svaka ženska snježna guska je filopatrijska, što znači da će se vratiti samo na svoje vlastito mjesto gniježđenja kako bi rodila. Ženske snježne guske gnijezde zajedno u kolonijama koje su obično viša od razine mora. Jedna ženka može položiti do 5 jaja, a za početak valjanja traje između 20 i 25 dana. Nakon što se izlegne beba snježna guska, potrebno je samo nekoliko sati da beba napusti gnijezdo i počne putovati s majkom. Snježne guske ostaju pješice prvih mjesec dana života, a otprilike 50 dana započet će letjeti. Mlada snježna guska ostat će sa svojom obitelji oko 3 godine, dok ne bude spremna započeti vlastiti reproduktivni ciklus.

Preporučeno

Zašto Kanađani govore francuski?
2019
Što je uzrokovalo veliku depresiju?
2019
Najveće industrije u Urugvaju
2019