Činjenice Roadrunnera: životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Roadrunner, (latiniziran kao Geococcyx californianus ), je velika, crno-bijela pjegava pjegava s prepoznatljivim vrhom glave. Ima jaka stopala koja omogućuju brzu vožnju, dugi rep s bijelim vrhom i ogroman račun. Roadrunnersi se kreću u duljini od 20 do 24 inča od vrha repova do krajeva kljunova. Kao član obitelji Cuckoo, identificiraju se stopalima s 2 naprijed i 2 prsta prema natrag. Ovi prsti su smeđi i imaju blijedo zlatne mrlje. Gornji dio tijela je uglavnom smeđe boje, dok su vrat i gornji dio grudi Roadrunners bijeli.

Dijeta

Putnik je oportunistički omnivor. Njegova se prehrana obično sastoji od kukaca, poput skakavaca, cvrčaka, gusjenica i kukaca, malih gmazova, kao što su gušteri i zmije, glodavaca i drugih malih sisavaca, kao i pauka, škorpiona, stonoga, puževa, malih ptica i jaja. Oni dobivaju mnogo povrća proizvodeći svoje gulete, uključujući voće, sjemenke i rujkice. Roadrunner se obično hrani na tlu i, kada lovi, pravi iznenađenje na plijen iz zaklona. Roadrunnersi također mogu skočiti u zrak kako bi uhvatili insekte, i vrlo su dobri u lovu na smrt protiv tla. Budući da mogu trčati tako brzo, čak će i plijen udarati po rattlesnakeu.

Stanište i domet

Roadrunners se najčešće nalazi u pustinjama i gustim regijama jugozapadnih SAD-a, Meksika i Srednje Amerike. Najčešće se uočavaju u SAD-u u državama Utah, Colorado i Oklahoma. Oni obično nastanjuju otvoren, ravan ili široki teren s oskudnim pokrivačem ograničenim na razne vrste pustinjskog pilinga. Zbog prilagodbe na pustinjsko okruženje i općeg nedostatka ljudskih aktivnosti na tim područjima, vozači koji putuju ne smatraju se ugroženima ili ugroženima, ali su u isto vrijeme u određenim područjima zahvaćeno i njihovo stanište.

Ponašanje

Nije mnogo društvenog, Roadrunnersi će obično živjeti sami ili u parovima. Parovi će često zauzimati jedan prostor teritorija na duži vremenski period. Njihove mesožderne navike obično im pomažu da prikupe veliku količinu vrlo vlažne hrane koja im pomaže održavati hidrataciju, a prije izlučivanja također će resorbirati vodu iz svojih fecesa. dobro. Štoviše, oni su također sposobni eliminirati višak soli iz svoje žlijezde u hrani. Budući da mogu trčati tako brzo kao i do 20 milja na sat, oni su vrlo dobri grabežljivci, a mogu i sami pobjeći od drugih grabežljivaca, kroz trčanje ili letenje. Poznato je i da stvaraju brze, vokalizirane zvukove klepetanja svojim kljunovima.

Reprodukcija

Parovi uzgajivača koji su uzgajali put su monogamni i parit će se tijekom života. Muškarac će pokušati osvojiti ženku putem prikaza udvaranja, tijekom kojega se muški lukovi i parade ispred svojih potencijalnih prijatelja s visokom glavom i krilima i repovima spuštaju. Reproduktivna sezona za njih traje od proljeća do sredine ljeta. Ženke uzgajaju i izlegavaju jaja unutar gnijezda, koja se često sastoje od štapića, a nalaze se u visokim stablima. Njihova jaja su obično bijela. Svaka spojka obično se sastoji od 2 do 6 jaja. Izleganje je asinkrono i oba roditelja se izmjenjuju u inkubaciji gnijezda i hranjenju mladunaca.

Preporučeno

Što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO)?
2019
Izvorni gmazovi Malezije
2019
Etnički sastav stanovništva Iowe
2019