Činjenice sivih kitova: Životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Sivi kitovi smatraju se kitom srednje veličine, te se protežu do 14 metara. Težine i do 33 tone (30.000 kilograma), često su viđene prekrivene bijelim mrljama, koje se zapravo sastoje od više od 400 kilograma parazitskih školjki i kitova. Ženke ove vrste su obično veće od mužjaka, iako su obje slične po izgledu. Sivi kitovi nemaju leđnih peraja. Umjesto toga, imaju malu grbu iza koje slijedi šest do dvanaest udaraca. Ime dobivaju po boji, od svijetlo sive do tamne.

Dijeta

Kao kit kitova, gornja čeljust sivog kita ima otprilike 300 ploča za hranjenje filterom poznate kao "baleen" koji visi s njega. Sivi kitovi koriste svoj balen kao filter kako bi odvojili hranu od drugih ostataka. Oni to čine okretanjem tako da jedna strana njihovih usta gleda na dno oceana. Sivi kit tada povlači jezik, stvara vakuum i usisava sediment i hranu u usta. Unatoč njihovoj veličini, sivi se kitovi hrane najmanjim životinjama, trošeći oko 1.150 kilograma hrane svaki dan. Njihova prehrana uglavnom se sastoji od sićušnih stvorenja nalik škampima koja se zovu amfipodi koji žive na muljevitim podovima mora. Kao oportunističke hranilice, također će pojesti crve, račiće, ličinke i druge male ribe.

Stanište i domet

Sivi kitovi danas se nalaze u sjevernim dijelovima Tihog oceana. Nekada su također naseljavali sjeverni Atlantski ocean, ali su tamo u 17. stoljeću lovili do izumiranja. U divljini još uvijek ima preko 20.000 individualnih sivih kitova, a sa stabilnom populacijom, sivi kitovi su navedeni kao vrsta "Najmanje zabrinutosti" na Međunarodnoj uniji za očuvanje crvenog popisa ugroženih vrsta prirode. Najveća prijetnja s kojom se suočavaju ostaju ljudski kitolovci. S obzirom na malu brzinu i raspodjelu obala, sivi kitovi olakšavaju ciljeve industriji kitolova. Druge prijetnje kitovima uključuju onečišćenje oceana (poput onog s komercijalnog ribolovnog alata i izlijevanja nafte), zagađenje bukom iz pomorskih plovila i sudare s većim brodovima i brodovima.

Ponašanje

Obično, sivi kitovi putuju u "mahuni", skupine koje se obično sastoje od ne više od tri kitova. Međutim, tijekom sezone migracije mogu putovati u mahunama do 16 osoba. Ljeti žive na sjeveru gdje su dna oceana bogata životom, ali će u jesen i zimi sivi kitovi migrirati natrag na jug prema Baja California, u Meksiko, gdje se nalaze njihovi uzgajališta. Turisti koji posjećuju njihova uzgajališta mogu povremeno naići na određene kitove koji su „prijateljski raspoloženi“, barem u smislu da će otplivati ​​do brodova i dopustiti ljudima da ih dodiruju. Međutim, sivi kitovi također su stekli reputaciju agresivnosti kada su odvojeni od svojih mladih, pa se stoga uvijek mora obratiti pažnja kada im se približavate.

Reprodukcija

Parenje se obično odvija u sezonskim razmnožavanjima sivih kitova, a ženino razdoblje trudnoće može trajati i do 14 mjeseci, što joj omogućuje da se ponovno vrati u tople meksičke lagune, gdje će roditi jedno tele. Kao sisavac, mladunce će dojiti majka približno 6 mjeseci jer ostaje s njom u plitkim vodama. Budući da postoji tako velik raspon vremena za pojedinca da postane seksualno zreo, sugerirano je da je veličina bolji pokazatelj spolne zrelosti kod kitova nego u dobi. Imajući to na umu, čini se da sivi kitovi postaju spolno zrele odrasle osobe kada dobiju dužinu od 11 do 12 metara.

Preporučeno

Zašto Kanađani govore francuski?
2019
Što je uzrokovalo veliku depresiju?
2019
Najveće industrije u Urugvaju
2019