Činjenice sokolova sokola: životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Peregrine Falcon je ptica grabljivica s dugim, širokim, šiljatim krilima i kratkim repom. Njezina oka i gornji dijelovi kljuna su žuti. Perja na gornjim dijelovima tijela imaju plavo-siv izgled, a ona na glavama su crna. Njihova pera donjeg dijela tijela bijela su, premda su često obojena sivom bojom. Kada je zreo, sivi sokol ima raspon krila između 3 i 3, 6 metara (1 do 1, 1 metra), a veličina tijela od 14, 4 do 19, 2 inča (36 do 49 centimetara). Njegova težina kreće se od 1, 2 do 3, 5 kilograma (0, 53 do 1, 6 kilograma). Prema National Geographicu, danas živi oko 19 podvrsta Peregrine sokola.

Dijeta

Peregrinski sokol hrani se šišmišima i drugim pticama, uključujući golubice, ptice močvarice, divlje golubove, male ptice pjevice i divlje svinje. Za lov, sivi sokol najprije udaljava svoj plijen iz daljine koristeći svoj oštar vid. Zatim se spusti, a zatim se zaroni na brzinama većim od 200 milja na sat, uhvativši drugu pticu u zraku. Kako bi sivi sokol mogao disati na takvoj brzini, u nozdrvama ima pregrade (konusne kosti) koje mu pomažu da kontrolira njegovo disanje. Ako sivi sokolovi ne uspiju uhvatiti svoj plijen na krilu u svojim visokim brzinama, mogu se ozlijediti. Oni također provode iznenadne lovačke napade, u kojima će ugrabiti svoj plijen s tla ili s desne strane jednog od manjih peradi.

Stanište i domet

Sivi sokol živi na svim kontinentima, osim na Antarktiku. Može napredovati u obalnim područjima, tropskim šumama, planinama, blizu pustinja, pa čak i blizu gradova. Osim kada su vrlo mladi, odrasli sivi sokolovi se obično ne suočavaju s stvarnom prijetnjom od ljudi niti od prirodnih grabežljivaca. Tijekom godina nakon Drugog svjetskog rata, ilegalni lov i neobuzdana upotreba pesticida DDT uzrokovali su smanjenje njihovih populacija, prema Nature Conservancy. Do sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća, populacija sokolova seljaka u zapadnom dijelu SAD-a smanjila se za 90 posto. Od tada, međutim, zabrana DDT-a i drugih mjera očuvanja omogućila je značajno povećanje populacije ptica. Danas se procjenjuje da u SAD-u i Kanadi postoji 1.650 parova. Zapravo, 1999. godina je bila godina kada su sokolovi uklonjeni sa Savezne "Popis ugroženih vrsta" u SAD-u.

Ponašanje

Sivi sokol su "dnevne", što znači da su obično najaktivniji tijekom dana. Osim u uzgoju, sivi sokol živi u izolaciji, unutar teritorija koji je uspostavio svoje granice, a zatim u njima bijesno brani prostore. Peregrinski sokol je vrh grabežljivaca koji nemaju prirodne grabežljivce. Raspon teritorije koju uspostavlja sivi sokol ovisi o dostupnosti resursa hrane i populaciji drugih ptica grabežljivaca u regiji. Razmak njihovih gnijezda varira od 2 do 3, 5 milje (3, 3 i 5, 6 km) odvojeno jedan od drugog., Neki od njih migriraju, dok ostali ostaju trajno u svojim prirodnim staništima, opet ovisni o zemljopisnom položaju i klimi. Peregrinski sokol ima prosječan životni vijek od 13 godina, ali neki su izvijestili da su živjeli do 25 godina. Nakon smrti, njihova će se gnijezda nastaviti koristiti uzastopne generacije, ponekad i dugi niz godina.

Reprodukcija

Kako bi se reproduciralo, parovi sokola sparuju s partnerom tijekom sezone parenja, što obično traje od kraja ožujka do svibnja. Muški sokol stavlja na izlog u gnijezdo izbočenja kako bi privukao ženke. Nakon toga, kada se napravi uparivanje, veza se formira od strane muškog i ženskog spola, koji počinju ležati blizu jedno drugome. Mužjak i ženka sjede jedna pored druge na izbočini gnijezda. Često će buljiti i gurati jedan drugoga i, naravno, drug. Prije polaganja jaja, parovi će provoditi zračne zaslone, uključujući rolne tijela. Dok su njihove veze učvršćene, zajedno će loviti kao parovi. Nakon polaganja jaja, i muški i ženski će pomoći oko inkubacije od 3 do 4 jaja oko mjesec dana, kada će se mladi mladići izleći.

Preporučeno

Što znače boje i simboli zastave Ugande?
2019
Koje su najveće industrije u Francuskoj?
2019
Kada su vunasti mamuti izumrli?
2019