Ferruginous Hawk: Životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Ferruginous hawk ima bijelu glavu, pernate noge i prugaste, smeđe rame i leđa. Poznato je da podnožje ima raštrkane pruge i ima sivo-smeđa krila. Rep šiljastog jastreba je bijele boje s predivnim rđom-smeđim pranjem. Ženski snopovi oplata su uglavnom nešto veći od mužjaka, iako se u rasponu mjerenja malo preklapa između velikih mužjaka i malih ženki. Duljina prosječnog odraslog bjeloglavog sokolara je od 51 do 69 centimetara, a prosječni raspon krila je između 4 i 5 stopa (122 i 152 centimetra). Težina vučnog jastreba kreće se između 2, 2 i 5 kilograma (977 i 2, 267 grama).

Dijeta

Poznato je da žlijeb za žljebove plijen sisavaca srednje veličine. To se obično radi na otvorenim mjestima s oskudnom vegetacijom, kao što su badlands, prerije i ravnice. Uglavnom se bave vjevericama, jagnjacima, prerijskim psima i brojnim drugim, manjim životinjama, osobito glodavcima. Zahvaljujući njihovom širokom zuji, ove ptice imaju sposobnost gutanja mnogo većih sisavaca u usporedbi s drugim, sličnim veličinama raptora. Poznato je da žlijezda za žlebove trče u podignuta područja ili stoje nad jazbinama sisavaca kada lovi. Najzanimljivije je to što paze na obrasce lova na crvenokne jastrebove kako bi otkrili populacije bogate sisavcima.

Stanište i domet

Kao strogo sjevernoamerička vrsta, obilan jastreb se obično nalazi u jugozapadnoj Kanadi, zapadnim Sjedinjenim Državama i sjevernom Meksiku. Poznato je da ovi jastrebovi žive u otvorenim krajevima, uključujući stepske pustinje, suhe prerije i područja pokrivena sabljem, gdje se hvataju u velike populacije malih sisavaca koji žive u njihovoj kratkoj vegetaciji. Isto tako je uobičajeno da se žlijezda sorata nalazi na kultiviranim zemljištima kao što su oranice. Iako je ptica selica, putuje samo kratkim udaljenostima između zimovališta i uzgajališta. Njegova putovanja ograničena su između Kanade, Meksika i SAD-a.

Ponašanje

Let đubreta jastreba je aktivan, a karakteriziraju ga polagani udarci krila, poput onih malog orla. Penje se uz lagano podignuta krila, iako su krilca krila gotovo ravna. Kao što lovi, ptica može pretvoriti u vjetar i lebdjeti ili zmaja u mjestu. Isto tako, uočeni su lovci na tlu. Žbunasto jastreb također koristi lebdeće i nisko krstarenje po tlu kako bi olakšalo svoje lovne svrhe. Ptica je teritorijalna i sukobljava se s nekoliko drugih velikih vrsta grabljivica, kao što su sovice s kratkim ušima, velike rogatice, kokoši, gavrani, svrake i zlatni orlovi. Ove ptice grabljivice natjecat će se na područjima, hrani i obrani svojih gnijezda.

Reprodukcija

Razdoblje polaganja jaja u varljivom jastuku ovisi o vremenu, zemljopisnoj širini i opskrbi hranom. U kanadskim dijelovima područja ptica, ona polaže svoja jaja od druge polovice travnja do kraja lipnja, dok to čini od sredine ožujka do sredine svibnja dalje na jugu. U inkubaciji jaja sudjeluju i muški i ženski jastrebovi, koji traju oko 32 dana. Ženke polažu između 3 i 5 jaja, a kada se jaja izlegnu, potrebno je da roditelji sjede na mladim pilićima barem tjedan dana kako bi bili sigurni da ne postanu previše hladni tijekom noći, ili previše vruće. sredinom dana. Mladi počinju letjeti za otprilike 5 do 6 tjedana nakon rođenja i postižu spolnu zrelost za dvije godine.

Preporučeno

Plaža Humchari, Bangladeš - jedinstvena mjesta širom svijeta
2019
Ekološke regije Libije
2019
Koje jezike govorimo u San Marinu?
2019