Gdje zečevi žive?

Kunići su svrstani u obitelj Leporidae zajedno s pikom i zecom. Oni su uglavnom mali sisavci koje karakteriziraju pahuljasti i kratki repovi i njihove karakteristične duge uši. Postoji više od trideset različitih vrsta ove životinje. Europski kunić je najčešća vrsta kunića, a nalazi se na gotovo svakom kontinentu, osim na Antarktiku. Vjeruje se da su europske vrste kunića uzrokovale nastanak više od 305 pasmina domaćih kunića. Različite vrste zečeva nalaze se u različitim sredinama. Usprkos njihovoj različitosti u staništima, zečevi pokazuju slična obilježja i osobine.

Veličina

Veličina kunića značajno varira među različitim vrstama kunića. Može se primijetiti da neki kunići rastu do maksimalne duljine od 50 cm i teže više od 4, 5 kilograma. Ostale vrste kunića mogu biti sitne kao 20 cm i teže manje od kilograma. Prema internetskoj stranici Spruce, karirani div je najveća vrsta kunića težine oko 5 kg, dok je Nizozemski patuljak najmanja vrsta kunića težine ispod 1, 3 kg.

Rasplod

Kunići se razmnožavaju tri do četiri puta godišnje; to je važno jer su šanse za preživljavanje potomstva značajno niske, oko 15%. Stoga, da bi se osigurao kontinuitet života, zečevi se moraju reproducirati više puta svake godine. Tijekom svake trudnoće ženke kunića ili ne proizvode tri do osam mačića. Mačići se mogu brinuti za sebe nakon otprilike četiri tjedna. Dok je zec duži od dva mjeseca, sposoban je pokrenuti vlastitu obitelj.

Dijeta

Kunići su biljojedi u prirodi; stoga se uglavnom hrane biljkama. Dijeta zečeva uglavnom se sastoji od trave, djeteline, voća, drvenih kore, korijena, pupova, pa čak i sjemenki.

Karakteristike

Kunići se klasificiraju kao društvene životinje i mogu se vidjeti da žive u velikim skupinama koje se nazivaju kolonijama. Kunići su uglavnom zauzeti u sumrak i zoru; ovo je vrijeme kroz koje kunići odlaze tražiti hranu. Oni preferiraju tražiti hranu tijekom tih određenih doba dana tako da ih minimalno svjetlo može zaštititi od predatora. Primarni grabežljivci kunića uključuju divlje pse, divlje mačke, sove, vjeverice, jastrebove i vjeverice. Zbog velikog broja predatora, zečevi su se tijekom godina razvijali kako bi se u potpunosti prilagodili svojoj okolini. To je vidljivo kroz postojanje njihovih dugih ušiju i njihove sposobnosti da trče.

Stanište

Iz gornjeg opisa, jasno je da različite vrste zečeva pokazuju slične karakteristike. Unatoč tome što žive na različitim lokacijama diljem zemlje, stanište zečeva gotovo je svugdje identično. Poznato je da su zečevi potjecali iz Europe i Afrike; međutim, oni se sada mogu naći diljem svijeta. Kunići zauzimaju značajniji postotak svjetske kopnene mase, osim Zapadne Indije, većine azijskih otoka i Madagaskara. Poznato je da divlji zečevi stvaraju tunele na tlu, dok domaći zečevi zahtijevaju regulirano okruženje.

Preporučeno

Što je glavni grad Maldiva?
2019
Jeste li znali da se rasvjeta može pojaviti u oblacima od erupcija vulkana?
2019
Brazilski karneval - festivali iz cijelog svijeta
2019