Gdje žive Blue Jays?

Plavi jay je velika ptica koja je rođena u Sjevernoj Americi. Ptica je poznata kao lijepa, inteligentna i vrlo agresivna. Postoje četiri podvrste plavih jaja; obalne plave jajne, sjeverne plave jajne, unutrašnje plave jajne, i plavi jajidž na Floridi koja je najmanja podvrsta. Plavi đaci često žive u malim jatima i agresivno štite svoje mjesto za gniježđenje. Međutim, oni su skloni jastrebovima i orlovima, osobito kada lete sami. Kada su u skupinama, oni mogu gomilati te velike ptice i boriti se protiv njih. Oni također mogu oponašati pozive svojih predatora, osobito jastrebove i mogu koristiti pozive kako bi testirali prisutnost predatora u nekom području.

Fizički izgled

Plava jay je relativno velika ptica koja mjeri 9 do 12 inča od računa do repa i teži 2, 5 do 3, 5 unca. Raspon krila je 13-17 inča. Connecticut blue jays teži 3, 26 unca, dok oni iz južne Floride prosječno 2, 60 unci. Ptica je na glavi imala izraženi grb i krunu od perja koju podiže ovisno o raspoloženju. Grb je u potpunosti podignut kada je ptica agresivna ili uzbuđena. Međutim, kad je uplašen, grb se naginje prema van. Plava jay ima plava krila, rep, leđa, grb i bijelo lice. Ptičja donja strana također je bijela, a vrat ima crnu ogrlicu koja se proteže do strana glave. Oči, raj i noge su sve crne.

Distribucija Blue Jaysa

Plava jay može se naći od južne Kanade do istočne i središnje SAD-a. Sjeverni plavi jaj pojavljuje se u sjevernom dijelu SAD-a i Kanade, dok je obalni plavi jaj čest na južnoj obali istočnog dijela Sjedinjenih Država. Unutrašnji plavi jay može se naći diljem SAD-a, dok je najmanja podvrsta, Florida blue jay, uglavnom pronađena na Floridi. U Kanadi se rezidentno stanovništvo nalazi u Newfoundlandu, dok se gnijezdeća populacija nalazi u južnim dijelovima zemlje. Plave jayse također su viđene migrirajući duž atlantske obale i Velikih jezera, a migracija se odvija tijekom dana u jatu od 50-250 ptica.

Stanište

Plave jajne stanice imaju različita staništa u svom velikom rasponu. Neke ptice imaju stalno stanište unutar svog raspona, dok druge formiraju jata od 50-250 ptica kako bi migrirali iz jednog staništa u drugo. Plave jajne staze obitavaju u svim vrstama šuma, osobito crnogoričnih, mješovitih i listopadnih. Ptice su manje zastupljene u gustoj šumi, preferirajući šumska područja s bukvama i hrastovima. Također su uobičajene u prigradskom i urbanom području, osobito u parkovima i stambenim područjima s hrastovim stablima.

Dijeta

Plave jajsevi hrane se raznim insektima, orašastim plodovima i voćem. Oni se hrane i žitaricama i malim kralježnjacima, a ponekad jedu i ptiće i jaja drugih ptica. Ptice imaju jake novčanice koje mogu razbiti orahe i žireve. Dok se hrani, plava jaja drži hranu na nogama i kljuca ih. Također mogu pohraniti hranu u predmemoriju kako bi se kasnije hranili. Plavi đaci odvratit će male ptice od hranilice za ptice, ali će se držati podalje od hranilice i čekati svoj red kad se hrane ostale ptice srednje veličine.

Preporučeno

Najbolje skiline u Kanadi
2019
Obalna straža Sjedinjenih Država (USCG)
2019
Najbogatiji gradovi u SAD-u
2019