Gdje žive Narwhals?

Narvali su vrsta kitova koju karakteriziraju veliki kljovi koji izviruju iz svojih očnjaka. Znanstvenici vjeruju da su kljovi korišteni za borbu ili kao vizualni prikazi dominacije muškaraca za privlačenje ženki; zadaci se uglavnom nalaze u muškim vrstama. Međutim, neki izvještaji ukazuju na to da se kljovi koriste za probijanje leda i zaštitu od grabežljivaca kao što su kitovi orke i polarni medvjedi. Ove su vrste svrstane u obitelj Monodontidae zajedno s kitom beluga. Narvali se općenito nazivaju morskim jednorogima. Prema izvješću Svjetske federacije za divlje životinje, postoji više od 80.000 narvala u cijelom svijetu. Poznato je da narvali većinu svog života provode u hladnim vodama Arktičkog mora. Za razliku od ostalih kitova, narvali rijetko migriraju.

Raspodjela narvala

Ove se vrste obično nalaze u arktičkim vodama Rusije, Norveške, Grenlanda i Kanade. Dvije trećine narvala su u Kanadi, a preostale žive na istočnom Grenlandu. Narvali su različitog značaja; na primjer, u Kanadi, narvali su bili ključni za tradiciju i kulturu starosjedilaca Kanade. Narwali se obično lovi zbog bjelokosti i kože. Visoka cijena bjelokosti na međunarodnoj razini stavila je ove kitove u veliku opasnost. Iako nisu općenito ugrožene, ova se vrsta suočava sa značajnom prijetnjom od čimbenika kao što su klimatske promjene i izlijevanja nafte. Uz napredak u tehnologiji, više brodova prelazi Arktičko more, povećavajući šanse sudara koji rezultiraju bukom koja mijenja redovitu komunikaciju kitova.

Stanište Narvala

Kao što je gore navedeno, narvali se nalaze samo u ledenim arktičkim vodama; Međutim, poznato je da ovi kitovi zauzimaju različite razine vode ovisno o godišnjem dobu. Primjerice, tijekom ljeta uočavaju se narvali koji zauzimaju obalna područja. Za njih se tvrdi da zauzimaju ta zaštićena područja kako bi lako dobili pristup hrani. Tijekom jeseni ili zime ovi kitovi preferiraju dubine vode od 1000 do 5000 metara. Može se primijetiti da narvali preferiraju područja s otvorenim vodama i veliku gustoću leda. Razdoblje razmnožavanja narwala obično varira između godina i mjesta; međutim, ti se kitovi obično razmnožavaju u proljeće. Razdoblje trudnoće je obično između četrnaest i petnaest mjeseci. Ženke sazrijevaju ranije od mužjaka i sposobne su proizvoditi potomstvo nakon sedam godina, dok mužjaci dostižu zrelost između sedam i trinaest godina. Narvali su u prirodi mesožderi; hrane se uglavnom ribama, lignjama, hobotnicama i rakovima.

Opće karakteristike

Narvali su uglavnom kitovi srednje veličine s izbočenim kljovama i bez leđne peraje. Sposobni su stvarati različite zvukove, a poznato je da su vrlo osjetljivi na podvodnu buku. Razvili su komunikacijske vještine, a poznato je da stvaraju zvukove klikom za eholokaciju i orijentaciju. Druge komunikacijske tehnike koje primjenjuju ovi kitovi uključuju režanje, cviljenje i zviždanje. Sposobni su otkriti brodove koji su udaljeni čak osamdeset kilometara.

Preporučeno

Što je glavni grad Maldiva?
2019
Jeste li znali da se rasvjeta može pojaviti u oblacima od erupcija vulkana?
2019
Brazilski karneval - festivali iz cijelog svijeta
2019