Jesu li Cougars i Mountain Lions ista stvar?

Cougars i planinski lavovi su iste životinje. U stvari, cougars se također nazivaju planinskim lavovima, pumama ili panterima, ovisno o tome gdje žive. Španjolski istraživači u Južnoj i Sjevernoj Americi nazvali su životinju „gato monte“ (mačka planine). Inke na svom materinjem jeziku nazvale su ga "puma", dok ime "cougar" potječe od drevne indijanske riječi "cuguacuarana". Cougare pripadaju obitelji Felidae u rodu Puma .

Morfologija

Cougars ili planinski lavovi imaju čvrstu boju boje s bjelkastom donjom stranom, ali blago tamnu kosu koja prekriva leđa. U vlažnim ekosustavima životinje su tamnije i crvenkasto smeđe, dok su oni koji žive u hladnijim krajevima prekriveni debljom i duljom kosom koja izgleda srebrno-siva. Tijelo je uglavnom vitko sa mirnim ponašanjem koje cougare rijetko suočava s ljudskim bićima. Mačke su snažno građene, imaju velike šape s oštrim kandžama i oštrim mesojednim zubima. Stražnje noge su dobro građene i više muške nego prednje noge prilagodba koja im omogućuje da skoče do 18 stopa od stabla ili 20 stopa niz planinu. Cougars imaju fleksibilnu kralježnicu poput geparda kako bi ih natjerali da manevriraju i naglo mijenjaju smjer. Odrasli mogu doseći duljinu od 5 stopa. Mužjaci su teži od ženki u rasponu od 53 do 72 kilograma, dok ženke rastu od 34 do 48 kilograma. Duljina repa se kreće od 2 do 3 stope.

Lov i dijeta Cougara

Planinski lavovi love tehnikom zasjeda pri čemu naglo napadaju plijen i ruše ga. Oni mogu vidjeti plijen iz daljine zbog oštrog vida, osobito u zoru i sumrak. Kao grabežljivci na vrhu, lovi širok raspon životinja kao što su jeleni, divlje svinje, rakuni, zečevi, kapirare i vjeverice. Preostali dio plijena sačuvan je skrivanjem s travom, granama ili čak snijegom ovisno o staništima. Kad se jednom napune, planinski lavovi će se dugo zadržati kako bi sačuvali energiju.

Stanište i distribucija

Planinski lavovi žive u zapadnoj hemisferi od Argentine do sjeverne Britanske Kolumbije. Živa staništa se kreću od šuma, pustinja, močvara i planinskih lanaca. Planinske mačke su po prirodi usamljene, a mužjaci imaju ogroman teritorij koji se preklapa s teritorijem nekoliko ženki. Sklonište je pod gustim grmljem, spiljama ili pukotinama kako bi se zaštitilo od oštrih vremenskih uvjeta. Komunikacija međusobno preko širokog terena je kroz urin, izmet, izgrebane trupce ili tragove na površini snijega. Vrste planinskih mačaka ne riku, već proizvode mrzovoljne zvukove poput mačaka. Oni također mogu režati, vikati, siktati ili cviliti kako bi komunicirali s drugim vrstama mačaka.

Reprodukcija i životni ciklus

Ženke spremne za uzgoj privlače muškarce pozivima ili trljanjem mirisa na drveću ili stijenama. Sesija parenja traje nekoliko dana nakon čega mužjak odlazi tražiti druge ženke. Razdoblje trudnoće traje 3 mjeseca, nakon čega ženka rađa između jednog i šest mladunaca koji imaju mjesta za kamuflažu protiv predatora. Mjesta blijede jer se njeguju 3 do 4 mjeseca. Mladunci uče loviti i živjeti samostalno između 12 i 18 mjeseci prije postizanja spolne zrelosti između 2 i 3 godine.

konzervacija

Ljudska bića su najveća prijetnja ovim mačkama koje igraju ključnu ulogu u ekosustavu kao vrhunac grabežljivca. Zoološki vrtovi postavljeni su za očuvanje mačaka u zatočeništvu u različitim dijelovima zapadne hemisfere.

Preporučeno

Što je Nacionalna ptica Kanade?
2019
Robert Schumann - Poznati skladatelji u povijesti
2019
Rub al Khali, prazna četvrt Arapske pustinje
2019