Mjesec meduza Činjenice: Životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Mjesečeva meduza, njezino znanstveno ime Aurelia aurita, obično se nalazi u skupinama ili što je poznato kao 'smack' u obalnim područjima diljem svijeta. Iako je praktički nemoguće razlikovati različite podvrste ovog organizma bez opsežnog proučavanja njihove DNK, sve su one karakterizirane pojavom četiriju reproduktivnih organa, ili "gonada", koji su svaki oblikovani poput potkove, a koji mogu biti jasno viđene kroz njihove jednostavne, prozirne 'zvona' koji dominiraju njihovim oblicima tijela. Mali lovci isprepliću kružnice tijela, dok se oralne ruke vuku iz njihovih središta, služeći se funkcijama koje se prvenstveno koriste tijekom hranjenja. Pojedinačna veličina datog zrelog mjeseca može značajno varirati, obično u rasponu od 2 do 15 inča u promjeru.

Dijeta

Mjesečev žele se uglavnom sastoji od vode, koja zapravo čini 95% cjelokupnog sastava tijela. To je mesojedna životinja, što znači da se hrani drugim proteinima bogatim vodenim životinjama. Njegov jelovnik uključuje plankton, riblja jaja, račiće i škampe. Mjesečev žele ne koristi stopala ili rep za kretanje. Umjesto toga, ona se kreće kroz pulsacije koje se izvode unutar svog zvona, ili kroz pasivno jahanje morskih struja u kojima žive. Minimalne životinje na kojima se hrani često su ubodene žilavim stanicama mjesečevog želea (ili nematocistama), koje se obično nalaze u podlogama svojih pipaka. Drugi se upliću u podstavu svog zarobljenog plijena, koji se zatim transportira duž unutarnjih kanala Mjesečeve meduze i naposljetku odlaže svu hranu u želudac.

Stanište i domet

Mjesečevi žele mogu se naći bilo gdje gdje ima morske vode s temperaturama između 48 i 66 stupnjeva celzijusa, iako je pronađeno da preživljavaju iu vodama s temperaturama od samo 21 stupanj, ili čak do 88 stupnjeva celzijusa. Oni mogu rasti u vodama s mješavinom soli i slatke vode (bočata voda), iako se njihova zvonica može pojaviti u tim uvjetima spljoštenija zbog nižih koncentracija soli. Oni se obično nalaze u hladnijim vodama Sjeverne Amerike i Europe, posebno duž obala Nove Engleske i Kanade. Stručnjaci su zabilježili značajno povećanje populacije mjesečevih želea tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, što se pripisuje prethodnim padovima u populacijama nekoliko vrsta njihovih prirodnih predatora zbog klimatskih promjena i prekomjernog izlova. Druge prijetnje njihovom preživljavanju uključuju bakterijske infekcije, koje mogu biti štetne za njihova ranjiva fizička stanja.

Ponašanje

Među mnogim predatorima mjesečevih želea nalaze se veće vrste riba, ptice koje se obično nalaze uz morske obale, druge, veće vrste želea i morske kornjače. Mjesečeva odrasla osoba može živjeti više od 12 mjeseci, dok njihov polip može i dalje živjeti bez tijela do dvije i pol desetljeća. Trenutno, nema stvarne prijetnje populaciji mjesečevih želea. Dok neki mogu nanijeti ubode koji mogu biti pogubni za ljude, općenito su vrlo blagi i uopće se ne smatraju opasnima. Oni obično dobro žive u zatočeništvu, pod uvjetom da imaju odgovarajuće uvjete. Ti uvjeti, naravno, uključuju obilne zalihe škampa i drugih manjih vodenih životinja na koje se mogu hraniti.

Reprodukcija

Mjesečevi se medvjedi razmnožavaju tijekom ljeta, kada se ženke odreknu jaja, a mužjaci oslobode svoju spermu u more u intervalima od 24 sata. Takvo ponašanje zahtijeva mnogo energije i obično će ubiti želatine u procesu. U divljini se može očekivati ​​da će ti organizmi živjeti oko pola godine i umrijeti ubrzo nakon što dostignu odraslu dob.

Preporučeno

Što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO)?
2019
Izvorni gmazovi Malezije
2019
Etnički sastav stanovništva Iowe
2019