Pigmy Rabbit Facts: Životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Mali zečevi ( Brachylagus idahoensis ) najmanji su zečevi koji se nalaze u Sjevernoj Americi, s veličinama u rasponu između 23, 5 i 29, 5 centimetara (9, 2-11, 6 inča) i težine između 398 i 462 grama (0, 88-1, 02 funti). Odrasle ženke ove vrste su uglavnom veće od mužjaka. Ovi kunići se često miješaju s maloljetnim cottontailovima jer oba dijele sličan izgled. Međutim, ravnomjerno smeđi rep malenih zečeva, koji nemaju bijelo krzno, pomaže im da se razlikuju od sličnih vrsta u njihovom staništu. Budući da se njihovi mali repovi u potpunosti uklapaju s njihovim nijansama tijela, ovi kunići se često pojavljuju u tavanu. Blijedo obojena oznaka na ušima ovih malenih kunića također su među jedinstvenim obilježjima ovih životinja.

Dijeta

Iako se smatra da žalfija sadrži biljne kemikalije koje bi mogle biti otrovne, a samo se nekoliko životinja usuđuje hraniti njime, maleni zec gotovo u potpunosti ovisi o tome zbog izvora hrane. 99% svoje prehrane u zimskim mjesecima i 50% u prehrani tijekom ljeta sastoji se od sabra. Tijekom zime, kada snijeg pokriva veći dio zemljišta i obgrljuje žalfiju u bijelom pokrovu, maleni zečevi kopaju tunele ispod snijega kako bi došli do svog omiljenog izvora hrane. Ti tuneli često proširuju udaljenosti između odvojenih izraslina iz sabljike.

Stanište i domet

Sagebrush čini većinu njihove prehrane, pigmejski zečevi nastanjuju područja s gustim rastom kadulje. Osim kunića vulkana iz Meksika, mali zec je jedina druga vrsta Leporida u Sjevernoj Americi koja kopa vlastitu jazbinu za domicil. Ove sićušne životinje trebaju labavo, duboko tlo da dobro kopaju svoje jazbine u zemlju. U nekim slučajevima, oni bi mogli koristiti prethodno iskopane jazbine životinja koje su ih napustile. Ovi zečevi napreduju u stepskim ekosustavima zapadnih Sjedinjenih Država, uključujući Veliki bazen i susjedne planinske lance. Glavna prijetnja tim životinjama je njihova ovisnost o žalfiji za njihov opstanak. Čišćenje raslinja kadulje za poljoprivredne svrhe i druge izrabljivačke ljudske aktivnosti, kao i požari i prekomjerna ispaša domaćih vrsta životinja, prijete uništavanjem staništa i izvora hrane malenih kunića.

Ponašanje

Patuljasti kunići obično su najaktivniji tijekom zore i u sumrak. Ovaj obrazac ponašanja vjerojatno će biti adaptacija za preživljavanje grabežljivaca, budući da je vjerojatno da će grabežljivci biti aktivni tijekom takvih perioda dana. Tijekom zimskih mjeseci zečevi su aktivniji u sumrak nego u zoru. Kako ove životinje kopaju jazbine, one se bave i površinskim i podzemnim aktivnostima. Tijekom zime, kretanje malenih zečeva preko tla prvenstveno je ograničeno na putovanje s tunelima za snijeg koje su iskopali. Podzemne aktivnosti ovih kunića teško je promatrati i kao takve tek treba temeljito istražiti.

Reprodukcija

Pigmejski zečevi počinju pariti u dobi od oko godinu dana. Njihova sezona parenja traje vrlo kratko vrijeme, u razdoblju od samo 2 do 3 mjeseca tijekom proljeća ili ranog ljeta. Razdoblje trudnoće ovih zečeva tek treba jasno definirati istraživači. Znanstvena izvješća tvrde da se u Idahu godišnje rađaju najviše tri legla, od kojih se šest mladih obično proizvodi iz svakog legla. Nema značajnih izvješća o legenama rođenim u jesen ove godine. Maloljetnici su vrlo osjetljivi na smrtnost od trenutka rođenja do pet tjedana starosti. U međuvremenu, stope smrtnosti među odraslim malim kunićima su najviše zimi i rano proljeće.

Preporučeno

Zašto Kanađani govore francuski?
2019
Što je uzrokovalo veliku depresiju?
2019
Najveće industrije u Urugvaju
2019