Planinski lav Činjenice: Životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Planinski lav, također nazvan Cougar, Puma, ili Panther, je velika, kopnena životinja, a većina pasmina je porijeklom iz Sjeverne Amerike. Nakon jaguara, ona je druga najzastupljenija mačka, kao i jedna od najupečatljivijih od svih sisavaca koji žive u divljini, u zapadnoj hemisferi. Ima kružnu glavu s uspravnim ušima. Njegove prednje strane su mišićave i snažne, s jakom čeljusti koja je potpuno opremljena za spajanje i hvatanje hvataljke veće od sebe, poput antilopa i jelena. Njegove noge karakterizira pet kandži na prednjim šapama, koje sve mogu biti uvučene. Na njegovim stražnjim šapama mogu se naći četiri kandže, s mnogo većim prednjim nogama koje su dobro prilagođene da zadrže stisnuto držanje na životinjama, od kojih su neke mnogo veće od samih planinskih lavova.

Dijeta

Planinski lavovi, kao obvezni mesojedi, zahtijevaju mnogo mesnih bjelančevina, osobito od željenog plijena jelena i srodnih vrsta. Iako uživaju u velikim kopitima poput jelena, planinski lavovi će također proždrijeti manje životinje, kao što su rakuni, kojoti i dikobrani. Stoka, konji, planinske koze, mali kukci i glodavci također su među mnogim drugim životinjama koje će i pugar pojesti. Oni su ostvareni lovci koji su najučinkovitiji noću ili u sumrak, a imaju naviku da se hrane danima na velikim trupovima. Dok ih ne završe, svoje će ubijanja sakriti daleko od drugih životinja, uključujući i one svoje vrste. Oni favoriziraju vrat kada daju smrtonosne ugrize, i lukavi su kada se radi o uhođenju i praćenju sljedećih budućih obroka.

Stanište i domet

U stoljećima i desetljećima prošlost, planinski lavovi su se našli u divljini u svim Sjedinjenim Državama. Međutim, na prijelazu u 20. stoljeće, oni su bili uglavnom izvučeni iz gotovo svih njihovih izvornih raspona, osobito onih u istočnoj i srednjoj zapadnoj SAD. U posljednjih nekoliko godina, međutim, u mnogim državama u tim regijama, kao iu provincijama Kanade, utvrđeno je da su populacije adekvatno održive za sportski lov. Prijelazni mužjaci su prijavljeni u zapadnim regijama Nebraska, Oklahoma i Dakotas, kao iu Minnesoti, Iowi, Missouriju i gornjim poluotocima Illinoisa i Michigana. Dalje prema zapadu iza Stjenjaka do specifičnih, populacije su uvijek ostale mnogo veće. Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) klasificira planinske lavove kao vrstu "najmanje zabrinutosti". Ipak, velike mačke moraju biti zaštićene u mnogim područjima. Iako danas većina živi u zapadnoj Sjevernoj Americi, mogu se naći u gotovo svakom New World stanište južno od rijeke Yukon, s manjim populacijama naći u Srednjoj i Južnoj Americi.

Ponašanje

Planinski lavovi su usamljene životinje koje više vole živjeti same i stoga ih ljudi ne vide uvijek, već ih često pokušavaju izbjeći. Kako bi napredovale, potrebno im je puno otvorenog prostora od drugih životinja, jer su tajnovite i prilično povučene. Povremeno se utvrđuje da napadaju ljude, osobito djecu ili odrasle koji putuju sami, a ne u skupinama. Još jedno različito ponašanje cougara je njegovo odbijanje da konzumira sve što nije lovilo. Iako uobičajeno pretvaraju svoje nosove u strvine, u nekim rijetkim slučajevima u Kaliforniji prijavljeno je da pokazuju oportunistička ponašanja u hranjenju, proždirući leševe namjerno izostavljene na otvorenome od istraživačkih biologa. U velikom dijelu područja njihove dijaspore, planinski lavovi imaju malo, ako uopće, prirodnih grabežljivaca.

Reprodukcija

Seksualna zrelost u ženskim kugama doseže se unutar jedne i pol godine života, s prosjekom od jednog legla koje se rađa svake dvije godine ili tako tijekom cijelog ženskog života. Parenje je kratko, iako se češće događa u usporedbi s drugim životinjama usporedive veličine. Monogamija nije uobičajena osobina u planinskim lavovima, dok ženke prilično redovito mijenjaju partnere tijekom svog reproduktivnog života. Ženke tipično odgajaju mladunčad same i mogu brzo postati nasilno obranjene od svojih mladih. Stres je često uzrok niske reproduktivne stope, kako u divljini tako iu zatočeništvu. Najčešći uzroci smrtnosti lavljih planina u divljini su gladovanje, borbe s drugim planinskim lavovima, bolesti, kronični stres i lov na ljude.

Preporučeno

Što znače boje i simboli zastave Ugande?
2019
Koje su najveće industrije u Francuskoj?
2019
Kada su vunasti mamuti izumrli?
2019