Red Fox: Životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Crvena lisica, čije je znanstveno ime Vulpes vulpes, je mali sisavac nalik psu i među najnaseljenijim pripadnicima mesoždera Reda. Dok je Crvena lisica najpoznatija po velikom fuzzy repu koji čini trećinu cijele duljine tijela, također ima oštro, zašiljeno lice i uši, okretno i lagano građeno tijelo, kao i sloj blistavog dugog krzna. Dok je krzno na leđima, stranama i glavi narančastocrvene boje, pod vratom i na prsima također ima bijelo krzno. To je najveća vrsta roda Vulpes 'prave lisice'. Dok su muške lisice obično veće od ženki, prosječna crvena lisica obično teži između 6, 5 do 24 kilograma (3 do 11 kilograma), a prosječna dužina tijela se kreće između oko 2, 5 i 3, 5 stopa (90 i 112 centimetara).

Dijeta

Crvena lisica je svejedna životinja čija se prehrana znatno razlikuje zbog lokalnog okoliša i godišnjih doba. Iako crvene lisice uglavnom lovu na male sisavce, uključujući voluharice, miševe, vjeverice, lemmings, glodavce, zečeve i ptice, također će jesti povrće i voće. Međutim, ako žive blizu ljudske populacije, mogu jesti i na smeće i hranu za kućne ljubimce. Crvene lisice su vrlo dobri lovci i vrlo su oprezni u opskrbi hranom. Kao takvi, planirat će unaprijed i nastaviti loviti čak i kada su puni. Oni će obično skladištiti dodatnu hranu pod lišćem, snijegom ili prljavštinom i obilježiti mjesto pohrane svojim urinom.

Stanište i domet

Dok crvene lisice žive širom svijeta, one su jedan od najraširenijih sisavaca u Sjevernoj Americi. Mogu napredovati u mnogim različitim staništima, uključujući šume, travnjake, planine i pustinje. Oni se također dobro prilagođavaju okolini nastanjenoj ljudskim bićima, kao što su farme, prigradska područja, pa čak i blizu velikih urbanih zajednica. Oni obično žive na rubovima šumovitih područja, prerijama i poljoprivrednim zemljištima, i obično grade samo brlog za uzgoj. Njihovi brlogovi su obično 4 do 8 četvornih metara, a ukopani su u pijesak i tlo. S obzirom na njihovu prilagodljivost i fleksibilnost, utvrđeno je da napreduju u velikom dijelu sjeverne hemisfere, a kao uvedena vrsta u Australiji.

Ponašanje

Crvene lisice mogu ili uspostaviti trajne domove unutar određenih područja, ili biti putnici bez fiksnog prebivališta da bi mogli govoriti. Poput mnogih drugih životinja, oni koriste urin kako bi obilježili svoje teritorije, pronašli mjesta za cache i označili njihovu hranu. Ali urin ne znači samo neprijateljstvo, jer ga i lisice koriste za signaliziranje i pozdravljanje. Kao noćne životinje obično lovu noću. Iako se obično hrane samo, ponekad će se agregirati u područjima bogatim resursima. Njihova izuzetna osjetila vida, mirisa i sposobnosti sluha čine ih izvrsnim lovcima. Crvene lisice su društvene životinje i dijele teritorij sa svojim obiteljskim skupinama. Bebe lisice obično napuštaju svoju obitelj kada dosegnu odraslu dob, kada pokušavaju uspostaviti vlastite teritorije.

Reprodukcija

Jedna zabavna činjenica o crvenim lisicama je da su obično monogamne, baš kao i ljudi. Međutim, za razliku od većine ljudi, razmnožavaju se češće, jednom godišnje. Svaka muška lisica obilježit će svoj teritorij kroz izlučevine i urin napunjen hormonskim mirisima početkom zime, u nastojanju da privuče potencijalnog partnera. Nakon uparivanja, upareni par će se upustiti u mnogo ljubaznih aktivnosti zajedno, a udvaranje će kulminirati u uzgoju. Crvene lisice obično se uzgajaju zimi, između kraja prosinca i sredine ožujka. Nakon uzgoja, par će potražiti sigurnu i zdravu brlog, koja često može biti napuštena drvenjača ili druga životinja. Ženska lisica rađa nakon nešto manje od dva mjeseca parenja, s leglom koje se može kretati od 2 do 12 mladunaca, dok je prosječan broj pet. Na rođenju, crvene lisice su slijepe, gluhe i bez zuba, i zapravo smeđe ili sive. Njihova svjetlucava crvena obala obično preuzima do kraja prvog mjeseca. Crvene lisice dosežu proporcije tijela odraslih osoba u dobi od šest do sedam mjeseci.

Preporučeno

12 nacionalnih prirodnih znamenitosti Michigana
2019
Dan Svetog Patrika - Odmor u svijetu
2019
Koje zemlje graniče s Afganistanom?
2019