Sivi vuk: životinje Sjeverne Amerike

Što su sivi vukovi?

Za sivog vuka ( Canis lupus ) se kaže da je najveći član obitelji u koju spada zajednički pas, Canidae . Ime roda, Canis, latinska je riječ koja znači "pas", a lupus latinska riječ koja znači "vuk". Latinska klasifikacija prevedena na engleski postaje "pas-vuk". Naziv "siva" koristimo za opisivanje cjelokupne sub-populacije pasa, iako siva boja ne mora biti dominantna boja među svim članovima. Sivi vukovi su tipični očnjaci s dugim grmovitim repom koji je često crni vrh. Njihove boje dlake su obično mješavina sive i smeđe boje s jedinstvenim oznakama lica. Boja može uvelike varirati, od bijele do smeđe, pa čak i crne. Sivi vukovi su veliki i teški u usporedbi s njihovim blizim divljim rođakom kojotom ili “zlatnim čakalom”. Sive vukove noge su uglavnom dulje od nogu drugih očnjaka, što im omogućuje lakše prevladavanje dubokog snijega. Ovisno o podvrsti sivog vuka, njihove se veličine uvelike razlikuju i za oba spola. Tijekom tipičnog raspona, ženski sivi vukovi teže između 40 i 120 funti, a mjere 4 do 6 stopa u dužini. Odrasli mužjaci su nešto teži, duljine 5 do 6, 5 metara. Njihove visine na ramenu, kada stoje na sve četiri noge, kreću se od 28 do 30 inča.

Što sivi vukovi jedu?

Sivi vukovi su mesojedi, a svoju hranu često dobivaju uklanjanjem ili krađom plijena od drugih predatora. Oni više vole jesti velike kopitare, kao što su jeleni, bizoni ili losovi, ali također možete pronaći i lov na manje životinje. Impresivno, odrasla osoba može pojesti čak 20 kilograma mesa u jednom obroku. U zoološkom vrtu vukove se često hrani psima ili mesom.

Gdje žive sivi vukovi?

Prema Međunarodnom centru za vukove, procijenjena populacija sivih vukova na Aljasci iznosi između 7.000 i 11.200, oko 3.700 u području Velikih jezera, a oko 1.675 u sjevernim stijenama. Populacija sivog vuka u tim regijama ostala je stabilna od kada su uloženi napori vlade da ih zaštiti. Sivi vuk je klasificiran kao ugrožena vrsta od strane US Fish and Wildlife Services, uglavnom zbog promjena u okolišu i drugih posljedica ljudskog uplitanja unutar njihovih staništa. Vjerovanje da su vukovi opasni za ljude jedna je od prijetnji s kojom se ove vrste suočavaju. Taj strah i nerazumijevanje predstavljaju veliku prijetnju vukovima jer ih ljudi često ubijaju iz neutemeljenih strahova. Najčešća prijetnja vukovom životu u naseljenim područjima je sukob s ljudima zbog ubijanja stoke, što često rezultira lovom i hvatanjem stoke od strane poljoprivrednika i stočara.

Kako sivi vukovi žive?

Sivi vukovi su vrlo prilagodljivi većini staništa, bez obzira na to jesu li ta mjesta arktička tundra, šume, travnjaci ili pustinje. Dobro prolaze kada postoji obilje snijega, stanje koje pogoduje njihovom lovu na plijen. Tijekom jesenskih i proljetnih razdoblja aktivnije su i češće leže na otvorenom.

Kako se sivi vukovi reproduciraju?

Sivi vuk je tipično monogamni, a parni par ostat će zajedno za cijeli život, osim ako drugi partner ne umre. U Sjevernoj Americi obično se uzgajaju od kraja siječnja do ožujka. Sivi vukovi su obično trudni oko 62 do 75 dana i obično rađaju 4 do 6 mladunaca po leglu. Novorođenčadi su rođeni slijepi i gluhi, a čopor brine o mladuncima dok ne navrše oko 10 mjeseci. U ovom trenutku, oni su obično dovoljno agilni da se brinu za sebe i bježe od opasnosti.

Preporučeno

Što znače boje i simboli zastave Ugande?
2019
Koje su najveće industrije u Francuskoj?
2019
Kada su vunasti mamuti izumrli?
2019