Što je Indijska nacionalna ptica?

Indijski paun, također poznat kao plavi paun, nacionalna je ptica Indije. Označava radost, milost, ljubav i ljepotu. Peafowl je velika veličanstvena ptica sa šarenim i atraktivnim perjem. Ima glave perja na glavi, bijelu mrlju ispod oka i dugi vitki vrat. Ptice su važan dio indijskog identiteta i kulture te su stoga zaštićene vjerskim segmentima i parlamentarnim zakonodavstvom.

Indijski zakon o zaštiti divljih životinja iz 1972. štiti indijski paun. Paun ima kulturno značenje za Indiju, Daleki istok, antičku Grčku i Perziju i kršćanstvo. U hinduizmu je paun prikazivao boga grmljavine, kiše i rata. Indijanci su vjerovali da će kišna sezona početi kad se paun širi na ukras. Zbog kulturne i vjerske pripadnosti ove ptice zemlji, proglašena je nacionalnom pticom 1963. godine.

Stanište i distribucija

Indijski paun nalazi se na indijskom potkontinentu i nalazi se u nizinama Šri Lanke i Indije. U južnoj Aziji, uglavnom se nalazi u stavovima ili ispod 1.1 milje, ali u rijetkim slučajevima, može se naći na nadmorskoj visini od oko 1.2 milja. Stanište se sastoji od suhih listopadnih i vlažnih šuma, ali su se prilagodili životu u kultiviranim naseljima u blizini ljudi. Budući da su zaštićeni zakonima i vjerskim praksama, ptice ne vide ljude kao neposrednu prijetnju i hranit će se u gradovima i selima zbog ostataka. Indijski paun je uveden u Sjevernu i Južnu Ameriku, Europu, Madagaskar, Mauricijus, Australiju, Južnu Afriku i Indoneziju. Ptica je poznata kao vrlo prilagodljiva i može se naći u oštrijim klimatskim uvjetima kao što su one u sjevernoj Kanadi. Uočeni su u sjevernom dijelu zemlje sve do Huntsvillea, Ontario.

Prijetnje i očuvanje

Indijski peafowl se lovi svojim prekrasnim perjem koje se koristi kao ukras. Lovokradice ih također love i ubijaju zbog mesa. Oni su smetnja kada se nastanjuju u blizini poljoprivrednih površina jer se hrane žitaricama i zato ih poljoprivrednici love ili trovaju. Paun je dobio posebnu zaštitu zbog svog statusa nacionalne ptice, lov i prijenos tih životinja je nezakonit. Oni su navedeni kao najmanje zabrinjavajući zbog većeg broja i široke raspodjele te u divljini. Osim svjetske populacije, nalaze se iu zoološkim vrtovima i privatnim parkovima širom svijeta. Ljudski zahvat i uništavanje prirodnog staništa ptice neposredna je prijetnja koju treba poduzeti konzervatori i indijska vlada kako bi osigurali nastavak opstanka tih ptica.

Preporučeno

Top 10 zanimljivih činjenica o Namibiji
2019
Koje jezike govorimo u Zambiji?
2019
Najveći svjetski izvoznici lanene pređe
2019