Toco Toucan Facts - Životinje Južne Amerike

Toco Toucan je najveći član obiteljskih ptica iz Toucana i također najpoznatiji. Ptica se nalazi u Južnoj Americi i poznata je po svom izrazito velikom šarenom računu. Prema klasifikaciji IUCN-a, status očuvanja Toco Toucana je od najmanje zabrinutosti, a ptica se lako prihvaća kao kućni ljubimac.

4. Fizički opis

Toco Toucan je najveći u narudžbi Piciformes, a odrasli rastu do duljine od 22 inča do 26 inča. Krilni akord Toco Toucana mjeri između 8, 7 inča i 10, 2 inča, a duljina tarsusa ptica kreće se između 1, 9 inča i 2, 6 inča. Perje uočeno kod odraslih toko-tukanskih ptica pretežno je prekriveno crnim perjem s nekoliko tamnoplavih pera. Međutim, perje na mladim Toco Toucan pticama je prilično dosadno što potamni kako postižu zrelost. Seksualni dimorfizam prisutan je u Toco Toucanu, pri čemu su odrasli mužjaci nešto teži od odraslih ženki, a težina odraslih muškaraca prosječno iznosi 1.594 funte, dok je prosječna težina odrasle ženke 1.270 funti. Debeli rep Toco Toucana mjeri se između 5, 6 inča i 7 inča, a značajke su crvene ispod skrivenog repa. Široki rep pomaže u balansiranju na drveću i također djeluje kao kormilo za vrijeme leta. Oči Toco Toucana okružene su tankom plavom kožom koja ima sličnost s plavim irisom. Plava koža oko očiju okružena je još jednom tankom narančastom kožom.

Najistaknutija značajka Toco Toucana je njegov masivni račun. Ogroman račun je najveći u obitelji Toucan veličine između 6, 2 inča i 9, 1 inča i obično je žuto-narančaste boje koja se postupno pretvara u crvenkasto-narančastu na svojim donjim dijelovima i ima veliku crnu točku na vrhu. Račun koji čini oko trećine ukupne duljine tijela Toco Toucan je najveći kljun u odnosu na veličinu tijela kod svih ptica. Međutim, dok masivna veličina računa čini da je teška, prilično je lagana jer je izrađena od keratina i ima brojne zračne džepove. Račun za maloljetnike je jači nego kod odraslih.

3. Dijeta

Zbog svog drvenog karaktera, Toco Toucan je prije svega frugivore koji se hrani uglavnom plodovima i sjemenkama koje se nalaze u krošnjama drveća. Željene plodove ptica nalaze se na stablima genipapo, ambay pumpwood stabala, kao i agarrapolo stablo. Međutim, Toco Toucan je također mesojed, koji se hrani malim pticama, gušterima, malim vodozemcima, mladuncima ptica i insektima. Toco Toucan također se hrani ptičjim jajima i mladuncima uključujući i one iz ugroženog zeca. Ogroman račun Toco Toucana njegov je najvažniji instrument za hranjenje koji omogućuje Toco Toucanu da hvata voće iz grana koje ne mogu zadovoljiti težinu ptice. Šareni račun se također koristi za prodiranje u pukotine stabala i rupe za pristup skrivenim jajima ili malim životinjama. Ptica ima jedinstven način hranjenja gdje ne koristi svoj jezik pri gutanju i umjesto toga stavlja hranu na sam vrh svojeg ražnja i nagne glavu na 180 stupnjeva nagiba, usmjeravajući stavku hrane na ždrijelo.

2. Stanište i domet

Toco Toucan je drvena životinja koja većinu svog života provodi u krošnjama drveća. Toco Toucan se obično nalazi u poluotvorenim područjima s ograničenim pokrovom stabala, uključujući savane, šume i plantaže te su endemi u "cerradu" u Brazilu. Cerrado je područje s ograničenim rastom drveća, a postojeća stabla su polu-listopadna. Ptica se također nalazi u šumama koje okružuju vodene koridore. Toco Toucanova glavna hrana je voće koje se sezonski prisiljava na prelazak ptice s jednog staništa na drugo tražeći plodna stabla. Ptice se uglavnom nalaze u regijama s malom visinom, ali se također nalaze u blizini Anda na 5.740 metara nadmorske visine u Boliviji. Toco Toucan se pojavljuje u sjevernim i istočnim regijama Bolivije, južne i istočne regije Brazila, u sjevernim dijelovima Argentine te središnjim i istočnim regijama Paragvaja. Toco Toucan se također nalazi u malim populacijama u obalnim područjima Gvajane. Ptica se ne nalazi opsežno u šumi Amazonije i javlja se samo uz riječne koridore osobito duž donjeg Amazona ili na otvorenim površinama u šumi s ograničenim pokrovom stabala.

1. Ponašanje

Prilikom letenja Toco Toucanom zamijećeno je izmjenjivanje između brzog lupanja krila i klizanja. Međutim, Toco Toucan je loš letač i uglavnom se oslanja na nadu da će preći iz jedne grane u drugu. Toco Toucan je izuzetno društvena i društvena ptica i većinu vremena provodi u jatima od šest članova ili u parovima. Kada se ne hrane, ptice provode vrijeme međusobnog doterivanja koristeći svoje velike račune kako bi ojačale svoje društvene veze. Toco Toucan posjeduje složen niz zvukova koji se koriste za komunikaciju, uključujući duboke, krupne žabice koje vuči ptica koje se ponavljaju. Drugi oblik komunikacije koji se promatra na pticama je ponavljanje klika njihovih računa. Toco Toucan percipira svoju okolinu putem kemijskih, slušnih i vizualnih podražaja, što je karakteristika koja se promatra kod svih ptica. Znanstvenici su nedavno utvrdili da Toco Toucan koristi svoj ogromni račun kao termalni regulator odgovoran za do 60% gubitka topline ptice, a ptice su primijećene stavljajući račune pod svoja krila za vrijeme spavanja kao način da se minimalizira gubitak topline.

Toco Toucans postiže spolnu zrelost u dobi od 3 do 4 godine s godišnjom sezonom gniježđenja koja se obično događa tijekom proljeća. Prilikom udvaranja, ptice oba spola započinju s ritualom bacanja voća s potencijalnim prijateljima nakon čega se mužjak pario s ženkom. Toco Toucans ima monogamne odnose sa svojim prijateljima. Oba partnera su uključena u gniježđenje gdje se gnijezdo obično gradi na visokim granama. Međutim, ptice su također promatrane kako gnijezde u termitnim humcima. Nakon parenja, ženka polaže kvačilo od oko četiri jaja koja se zatim inkubiraju naizmjence od strane oba partnera. Jaja se izlegu nakon otprilike 18 dana, a mladunci su bespomoćni i potpuno se oslanjaju na svoje roditelje više od šest tjedana. Tijekom tog perioda, odrasli Toco Toucans izuzetno štite svoje mladunce i borit će se protiv svakog uljeza.

Preporučeno

U kojim zemljama možete "kupiti" državljanstvo?
2019
Koliko brana ima na rijeci Colorado?
2019
Gradovi na ili u blizini ekvatora
2019