Wolverine Facts: Životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Wolverine je najveći zemaljski član obitelji Mustelid, koji uključuje i lasice, jazavce, vidre, bube i minkove. Ima široku glavu, male oči i kratke zaobljene uši. Tijelo mu je prekriveno masnim, tamnosmeđim krznom, što ga čini otpornim na mraz. Često ima masku za lice svjetlije boje i traku koja se proteže s obje strane tijela. Tipično teži manje od 35 funti, wolverines su ipak snažno izgrađeni, imaju jake, kratke noge sa širokim nogama idealnim za putovanje preko snijega. Wolverines također imaju posebne gornje kutnjake u leđima svojih usta koje su rotirane za 90 stupnjeva, što im omogućuje da otkinu meso od plijena ili strvine koja je zamrznuta.

Dijeta

Wolverine su svejedi koji preferiraju meso, a vješti su i raznovrsni i kao grabežljivci i sakupljači. Uglavnom se bave malim i srednjim sisavcima kao što su dikobrani, vjeverice, dabrovi, svizaci, zečevi, voluharice, miševi, rovke i leminzi, a također su sposobni da se bore za odrasle jelene, karibue, losove, ovce i losove. su mnogo puta veći od njih samih. Obično se bave živim plijenom koji im je najlakše dobiti, kao što su životinje koje su zarobljene, nerazvijeni mladi sisavci i životinje koje su opterećene teškim snijegom. Osim njihovih najčešćih ubijanja, njihova nepca su ponekad zadovoljna suplementima peradi, jajima, gomoljima i korijenima, orašastim plodovima i sjemenkama, voćem i bobicama, te drugim oblicima biljne tvari.

Stanište i domet

Wolverines se može naći samo usred borealnih šuma, tajge i tundre u cijeloj subarktičnoj širini Euroazije i Novog svijeta. Oni koji žive u Donjim 48 susjednim Sjedinjenim Američkim Državama obično žive u najnapučenijim i udaljenijim područjima, provodeći većinu vremena na visokim visinama, ponekad iznad granice. Dalje na sjever u Aljasku i Kanadu, vukovari se mogu naći u širokom rasponu visina i subarktičkih staništa, uključujući borealne šume, tundru i zapadne planine. Zbog prekomjernog hvatanja i fragmentacije staništa, njihov raspon bilježi izrazito smanjenje, a njihove populacije su u stalnom padu od 19. stoljeća. Unatoč tome, Međunarodna unija za očuvanje prirode uvrstila je njihove vrste u stanje očuvanosti "najmanje brige" da postanu ugrožene ili izumrle.

Ponašanje

Wolverines su obično vrlo usamljene i teritorijalne životinje i stoga im je potrebno mnogo mjesta za lutanje. Pojedinačni wolverini mogu putovati do 15 milja (24 kilometra) u jednom danu u potrazi za izvorima hrane. Kao rezultat toga, oni brane velike, ekskluzivne teritorije koje obilježavaju urinom. Međutim, oni također imaju i socijalnu stranu, ali ne u mjeri u kojoj se formiraju velike zajednice. Muška i ženska područja obično se preklapaju, a parni parovi i njihova legla dijele vrlo snažne obiteljske veze. Zapravo, roditelji će održavati čvrste veze sa svojim setovima čak i nakon što dostignu odraslu dob. Zbog topline koju pruža njihovo izuzetno gusto krzno i ​​velikih šapa sličnih krpljama koje im omogućuju da učinkovito prekriju snijeg i zamrznu teren, ne prezimljuju i ostaju vrlo aktivne tijekom zimskih mjeseci.

Reprodukcija

Dominantni muškarci formirat će doživotne veze s dvoje ili tri partnerice koje će se održavati tijekom sezona parenja, dok drugim muškarcima nedostaje vlastiti partner. Sezona parenja obično traje tijekom cijelog ljeta, premda se embrij ne razvija do rane zime zbog mehanizma "odgođene" implantacije embrija u maternicu u procesu poznatom kao "Embrionalna diapause". Nakon razdoblja trudnoće od 30 do 50 dana, impregnirani ženski rođak rodiće leglo od dva ili tri kompleta u rano proljeće u brlogovima koji pružaju sigurnost i zaštitu od hladnog vremena. Kompleti se rađaju čisto bijeli i zatvorenih očiju. Nakon rođenja, vukovi se brzo razvijaju, dosežu zrele veličine u prvoj godini.

Preporučeno

Što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO)?
2019
Izvorni gmazovi Malezije
2019
Etnički sastav stanovništva Iowe
2019