Blue-Tongued Skink: Životinje Oceanije

Fizički opis

Poznat po svom prepoznatljivom plavom jeziku, plavokosi skink je veliki gušter koji može narasti do 60 cm. Njihova prosječna težina je između 10 i 18 unci, a njihova obojenost može se znatno razlikovati, iako su uglavnom svijetlo smeđe do kremaste, s tamno smeđim i narančastim trakama koje teku niz njihova tijela. Blue-tonged skink je dio Scincidae obitelji, što znači da se ne smatra "pravi gušter". Plavim jezikom nedostaju prepoznatljivi vratovi, a noge su male i kratke u odnosu na duljinu tijela. Ženke plavih jezika su veće od njihovih muških kolega, iako ženke također imaju proporcionalno manje glave nego muškarci.

Dijeta

Kože plavih jezika su svejedi i pojest će veliku raznolikost hrane ovisno o njihovim staništima i dostupnosti resursa. Njihove su čeljusti dovoljno jake da slome školjke beskralješnjaka kao što su puževi i kukci. Ostala bića koja jedu uključuju cvrčke, gusjenice, crve i druge male guštere. Unatoč snazi ​​njihovih čeljusti, oni nisu vrlo okretna stvorenja, pa se njihov plijen uglavnom sastoji od sporija stvorenja. Oni će se također hraniti mrtvim životinjama ako ih naiđu. Kože plave boje također će jesti vegetaciju kao voće i cvijeće. Zatočeni plavokosi koži ili oni koji žive blizu ljudi također su znali jesti hranu za kućne ljubimce.

Stanište i domet

Postoji osam vrsta plavokosih koža koje se danas mogu naći u svijetu. Šestorica su porijeklom iz Australije, dok su druga dva pronađena u Novoj Gvineji. Od osam vrsta, najmanje jedna vrsta smatra se "ugroženom", a dvije su "ugrožene". Njihovi grabežljivci mogu uključivati ​​bilo koju veliku zvijer ili grabljivicu, te udomaćene ili divlje mačke ili pse. U mnogim dijelovima Australije, ovi gušteri se često nalaze u vrtovima. Tako se pesticidi mogu pokazati smrtonosnima za njih. Njihova nježna priroda i dugovječnost učinili su da Blue-tonged skinks bude jedna od najpopularnijih vrsta gmazova za ljude koje treba čuvati kao egzotične kućne ljubimce.

Ponašanje

Iako su plavokosi skinks gušteri, reptil ima tako kratke noge da se obično nalazi u napuštenim rupama koje su već stvorile druge životinje. Nadalje, za razliku od nekih drugih koža s dugim repovima, neke vrste koža s modrim jezikom nemaju regenerativne sposobnosti u smislu ponovnog rasta repova. Kada je zaprijetio, plavokosi skink će otvoriti svoja usta kako bi otkrio svoje svijetlo ružičaste desni i tamnoplavi jezik. Tada će zviždati i poravnati svoje tijelo kako bi prestrašio svog potencijalnoga napadača, ili ga barem dovoljno uplašio da bi se ubrzao. Blue-tongued skinks općenito žive sami većinu godine, i smatraju se imovine ljudi vrtovima kao oni pomoći u održavanju štetnika puža populacije.

Reprodukcija

Sezona parenja za Blue-tonged skinks može varirati ovisno o vrsti i staništu, ali u Australiji se obično odvija između rujna i studenog. Neke vrste će se pariti svake godine, dok će druge to činiti svake druge godine. Nakon parenja, ženske plavokose kože neće odmah položiti jaja. Umjesto toga, mladi će se razviti u svojim jajima tri do pet mjeseci, dok su još u majčinom tijelu, a ona će ih živjeti. Broj potomaka varira ovisno o vrsti, a može se u velikoj mjeri kretati od 2 ili 3 (kao što je slučaj kod Shingleback Blue-tonged skink) do 25 (kao kod Common Blue-tongued skink).

Preporučeno

Većina ekstremnih točaka Kanade
2019
Trinaest kolonija
2019
Zemlje s najupornijim tarifama
2019