Burro Facts: Životinje Sjeverne Amerike

Fizički opis

Divlji burro je klasa malih magaraca s odraslom težinom u rasponu između 50 i 186 kilograma (110 i 410 funti), s visinom na ramenima od oko 3 do 4 stope. Ove životinje imaju duge uši i imaju kratku grivu, a njihove boje dlaka variraju od crne do smeđe do sive. Prosječna težina muških burrosa je 122 kg (269 funti), a ženki 112 kilograma. Burros u SAD-u ima tendenciju da bude viši i mršaviji nego njihovi kolege u Meksiku i Srednjoj Americi. Burrosi su iznimno sigurni i sposobni su danima nositi teška bremena usred oštrih, sušnih okruženja.

Dijeta

Tijekom većeg dijela godine, divlji burros krme tijekom cijelog dana. No, tijekom ljetnih vrućina, obično će se hraniti kasno navečer i rano ujutro. Ove životinje mogu preživjeti hranjenjem na autohtonim travama i rakovima, te pregledavanjem drvenastih biljaka. Oni će se hraniti raznovrsnim biljnim vrstama, uključujući Bokvice, Mormonski čaj i Palo Verde. Iako njihova biljna prehrana opskrbljuje određenom količinom vode, oni također trebaju dodatne zalihe vode kako bi bili adekvatno hidrirani. Oni obično odabiru staništa s vodenim tijelima unutar 10 milja od njihovih teritorija. Ove izdržljive životinje mogu preživjeti gubitke vode od čak 30% svoje tjelesne težine i mogu nadoknaditi tako velike gubitke putem frenetičnih epizoda pijenja za samo 5 minuta.

Stanište i domet

Burrosi potječu iz Sjeverne Afrike, a novopridošli Španjolci uveli su ih u Novi svijet 1500-ih. Te su životinje često viđene u pustinjama Sjeverne Amerike danas, kao što su one u američkoj državi Kaliforniji, gdje se njihovo stanište proteže daleko na istok, kao što je županija Lassen i daleko južnije od Mono županije, te se proteže sve dalje do i preko granice s Meksikom. Populacije burrosa također su zabilježene u drugim sušnim područjima SAD-a, Meksika i nekih zemalja Srednje Amerike. Burrosi uspijevaju u staništima s vegetacijom kao što su pilingi s alkalnim pustinjama, kadulja, Joshua, montanski chaparrali i polusušni pašnjaci. Biolozi iz divljih životinja vjeruju da brza razmnožavanje divlje populacije burra predstavlja potencijalnu prijetnju za domaće životinje kao što su Bighorn Sheep, koji dijele svoja staništa i domaće biljke za pregledavanje i ispašu divljim burrosima.

Ponašanje

Divlji burrosi su aktivni tijekom cijele godine i uglavnom su diurnalni u velikom dijelu. Ljeti migriraju u priobalna područja s manjim rasponom domova nego tijekom drugih godišnjih doba. Njihovi domovi obično variraju između 5 i 70 četvornih kilometara. Mužjaci i ženke imaju preklapajuće teritorije, a muškarci mogu pokazivati ​​teritorijalnost tijekom razdoblja parenja kako bi ostvarili pristup i potražili ženske partnere. Za razliku od divljih konja, divlji burrosi ne formiraju obiteljske grupe, iako mogu formirati labavo pletene skupine čiji članovi privremeno djeluju u određenoj mjeri društveno. Članovi takvih grupa mogli bi zajedno pasti jedno jedino poslijepodne, ili čak nekoliko dana, ali će se konačno odvojiti i krenuti dalje. Ženka i njezin mladi čine najjače društvene veze, koje bi u nekim slučajevima mogle trajati i do dvije godine, sve dok ne postanu dovoljno zrele da bi mogle otići samostalno.

Reprodukcija

Divlji burrosi tijekom cijele godine, ali njihova sezona parenja traje od svibnja do srpnja. Gestacijsko razdoblje ovih životinja traje oko 12 mjeseci. Stoga se vrhunac nataliteta javlja tijekom otprilike istog razdoblja kao i vršni uzgoj, između svibnja i srpnja. Ženke proizvode jednu ždrebe svake godine, i obično se razmnožavaju u alternativnim godinama, budući da se uzgoj i rađanje obično događaju u isto vrijeme. Budući da u divljim pustinjskim staništima divlji burrosi nemaju prirodne predatore ili natjecatelje, oni obično mogu preživjeti i živjeti relativno dugo za divlje životinje. Mnoge ždrijebe žive kako bi postigli seksualnu zrelost i imaju dobru šansu da žive dok traju očekivani životni vijek u divljini, koji je oko 25 godina.

Preporučeno

Što radi paleontolog?
2019
Što je operacija Matterhorn?
2019
Zemlje s najviše imigranata
2019